IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК отказа коментар за назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС

Брюксел обаче ни препоръчва удвоени усилия срещу престъпността

15:24 | 14.06.13 г. 4
ЕК отказа коментар за назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС

Европейската комисия (ЕК) отказа да коментира евентуалния конфликт на публични и бизнес интереси с избора на Делян Пеевски за директор на ДАНС. От ЕК подчертаха значението, което отдават на доброто ръководство и прозрачните процедури при подобни назначения, съобщава БНР.

Говорителят на Еврокомисията Марк Грей припомни, че през последните години, за съжаление, очакваните от България резултати в борбата с организираната престъпност идват много бавно.“Много пъти сме подчертавали, че доброто ръководство има значение. Непрозрачните процедури, които не дават възможност да се разгледат въпросите за почтенността и компетентността много затрудняват установяването на доверие в системата“, каза той.

Според Грей повдигнатите наскоро обвинения към бившия шеф на ГДБОП (Станимир Флоров, бел. ред), както и други актуални противоречия показват колко е важно да има независимо и професионално ръководство в правоохранителните органи, работещи срещу организираната престъпност. Най-добрата основа за това, както многократно е препоръчвано в мониторинговите доклади, е да бъде направен искрен и цялостен преглед на миналите неуспехи и да се стигне до изводи какво трябва да се прави.

Заключението на Европейската комисия е, че скорошните организационни промени и днешното решение за ръководството на ДАНС изискват удвоени усилия за всеобхватни и координирани мерки в борбата срещу организираната престъпност.

Днес беше съобщено, че на 21 юни в Брюксел ще пристигне премиерът Пламен Орешарски за среща с председателя на ЕК Жозе Барозу. Срещата е поискана от българска страна, най-вероятно обаче на нея ще бъдат обсъдени и тези проблеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 3
deant
преди 10 години
Нямам доверие на ЕК. Дори напротив. ПОвечето от тях са членове на ПЕС, примерно Мартин Шулц, който дори няма висше образование. Самия Барозу е бивш комунист (ако има такова животно). Като имате предвид, че самия председател на ПЕС е управляващ тук - определено не чакам реакция от ЕК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
hellwitch
преди 10 години
Грей е само говорител. Няма кака да знаят кой е Пеевски и що за мизерия става въпрос. Но до ден два като прочетат разработките на техните служби ще се раздвижат.ЕК е с доста голяма бюрокрация и реакция за часове не е много вероятна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 3
data
преди 10 години
В дипломацията мълчанието е равносилно на звучен шамар !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 3
fras
преди 10 години
ЕК отказа коментар за назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС ------------------------------------------------------------------------Глътнали са си езиците от изненада, за това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още