IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Граждански организации настояват за нов Изборен кодекс

Възстановяване на преференциалното гласуване и облекчения при издигането на независими депутати са част от исканията

13:36 | 18.06.13 г. 6
Граждански организации настояват за нов Изборен кодекс

Ще се наложи цялостно пренаписване на Изборния кодекс. Това стана ясно от думите на зам.-председателя на парламента Мая Манолова, която днес организира кръгла маса с граждански организации за промяна на изборните правила. 

Преработването им се налага именно заради многото предложения от граждански организации. Сред предложенията са да се облекчи регистрацията на независими кандидати за народни представители, както и да се въведе преференциално гласуване. Има подкрепа за предварителна регистрация на избирателите, въвеждане на машинно гласуване или за наблюдение на отпечатването и разпространението на бюлетините, посочи Мая Манолова.

„Мнението на гражданските организации е за изцяло пренаписване на Изборния кодекс, така че да се осигури по-голяма възможност за участие на гражданските организации в изборите“, каза Манолова.

За връщане на преференциалния вот и мажоритарния избор настояха още гражданските организации на кръглата маса. Таня Цанева от Гражданска инициатива за свободни и демократични избори предложи да се промени изискването за брой подписи за издигане на независими народни представители.

Повечето участници в кръглата маса поискаха още да се въведат и ясни дефиниции, както и правила при гласуването. От гражданските организации поискаха и повече права за гражданските наблюдатели – като например възможност да съставят екзитполове.

Антоанета Цонева от Институт за развитие на публичната среда подчерта, че иска възстановяване на преференциалното гласуване не само за парламентарни, но и за местни избори. Тя настоява за сигурност при отпечатването на изборни книжа и бюлетини и наблюдателите да имат достъп до отпечатването, съхранението и разпространението на бюлетините.

Чуха се предложения и за поставяне на условието за задължително гласуване.
Предложих на гражданските организации да бъдат не само наблюдатели, а да напишем кодекса заедно, посочи Манолова, която допълни, че темповете при изготвянето на нов Изборен кодекс трябва да бъдат ускорени.

Граждански организации поискаха всяка седмица да се провеждат заседания на кръглата маса за промяна на изборните правила. Ангел Славчев от Движение за граждански контрол поиска заседанията на кръглата маса да се излъчват онлайн на сайта на Народното събрание.

Манолова обясни, че предложенията ще бъдат обобщени и предоставени на бъдещата парламентарна комисия, която ще изработи промените в Изборния кодекс. Тя посочи, че това е само първата дискусия с неправителствени организации по темата. Към сайта на Народното събрание ще има и специална секция за измененията в изборното законодателство.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
При положение че имате мнозинство във всички СИК, РИК и ЦИК, че има наблюдатели, застъпници и журналисти заедно с мобилни комуникации и при цялата организация на всяка една партия, да не говоря за уникалното ръчно маркиране на печатите в самото начало, е НЕВЪЗМОЖНО да се фалшифицират избори с бюлетини или да се подмени каквото и да било. Това са приказки от 1001 нощ на Шехеразада с участието на Чапаев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 10 години
Още ли има нормален човек коойто да вярва във фалшивите бюлетини. Ами това си беше едно истинско активно мероприятие. Даже и БСП(макар, че тя може всичко) не е в състояниеда купи щели избирателни комисии заедно със застъпниците. Вързахте се на пушилката, а сега си чукате главите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
data
преди 10 години
абе пак си объркал кутийката с хапчетата ! Смени очилата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 13
jelenski
преди 10 години
че трябва да се даде време за промяна първо в изборните закони, за да сме сигурни, че изборите няма да минат като предишните с подправени бюлетини
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
Ogibogi
преди 10 години
При Манолова бяха подставени лица, които имат за цел, да заблудят обществото и да обезличат протестите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
Ogibogi
преди 10 години
При Манолова бяха подставени лица, които имат за цел, да заблудят обществото и да обезличат протестите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още