fallback

Стойнев: Трябва да спасим енергетиката, преди да я реформираме

В парламента дискутират плана "Орешарски", макар и някои от мерките още да не са получили одобрение на заседание на Министерския съвет

12:43 | 19.06.13 г. 17

Енергетиката е доведена до колапс и сме изправени пред срив. Причината за това състояние е липсата на дългосрочни реформи, защото не е имало политическа смелост за прилагането на тежките решения, обяви беше министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пред народните представители.

В Народното събрание започва обсъждането на мерките за стабилизиране на икономиката, предложени от кабинета „Орешарски“. Планът не е внесен в деловодството на парламента, а част от мерките - дори и не са одобрени на заседание на Министерския съвет. Проектът за еднократна помощ за първокласниците например ще бъде обсъден по-късно днес на заседанието на Министерския съвет. 

Пред депутатите Стойнев отговори на обвинения, че мерките са краткосрочни с категоричното, че те са спешни, а целта е да бъде спасена енергетиката, преди да бъде реформирана. 

Стойнев представи и преглед на енергетиката за първите пет месеца на годината – производството на електричество намалява с 25%, а потреблението – с 10 на сто. В същото време обаче производството на енергия от възобновяеми източници се увеличава с 50 на сто.

Стойнев посочи и съотношението на потреблението – 70% е от битовите потребители и само 30% - промишлеността. Това съотношение ясно показва каква е икономиката ни и тя няма да понесе още шест месеца безвремие, заяви още министърът. 

Според него добавките в таксата за пренос (за зелена енергия, невъзвръщаеми разходи и за високоефективно комбинирано производство) правят непродаваема българската енергия. Загубите са в размер на 1,5 млрд. лева от началото на тази година. Изваждането на добавките и намаляването на таксата за пренос ще освободи мощностите и ще запази работни места.

Освен това в решенията на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) необосновано се прехвърлят разходи за инвестиции от частния бизнес към обикновения потребител.

Припомняме, че преди дни Стойнев представи модел, който да доведе до намаляване на цената на електрическата енергия – както за бита, така и за промишлеността. Мерките в него включват намаляване на студения резерв и провеждане на търгове между централите за покупката му, както и да е се изкупува цялото количество от заводските централи по преференциални цени. Сред идеите на новото правителство е и намаляване на таксата за пренос, което да стимулира износа на електричество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:15 | 13.09.22 г.
fallback