IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Христина Христова: За младежката безработица трябват регионални програми

Пенсионната реформа не бива да се отлага, коментира още бившият социален министър

11:41 | 01.07.13 г.
Христина Христова: За младежката безработица трябват регионални програми

Борбата с младежката безработица трябва да се случва чрез специфични регионални програми, коментира в ефира на Bulgaria ON AIR бившият социален министър Христина Христова. На първо място според нея е необходимо да се знае броя на младите хора, които нито учат, нито работят.

„По официални данни младежката безработица е в рамките на 28%. В някои населени места обаче тя достига до 60-65%. Една част от младите хора не се регистрират в бюрата по труда и по този начин не влизат в статистиката“, обясни Христова. В този смисъл програмите, които се разработват, трябва да са съобразни с регионалните особености.

„Отпускането на средства следва да е по специални общински програми“, коментира Христова. Тя допълни, че цялостната картина на пазара на труда е свързана с развитието на икономиката, където реално се създават работни места.

Друга важна част от ефективното усвояване на средствата за справяне с младежката безработица е квалификацията на кадрите. Бизнесът и образованието следва да заработят в по-тясно сътрудничество, подчерта Христова.

Бившият социален министър коментира и дадените от правителството заявки за увеличаване на минималната работна заплата. Според нея това е спорна мярка в условията на икономическа криза.

„Повишаването на минималната работна заплата ще доведе до увеличаване на безработицата и ще засегне именно младите и по-малко квалифицирани служители“, обясни Христова.

По думите й искането на синдикатите за увеличаване на максималния осигурителен доход също е спорна мярка, както и това за данъчното облекчаване на работодателите, които наемат млади хора. По думите й плоският данък е достатъчно нисък, за да се говори за допълнително намаление.

Според Христина Христова "замразяването" на пенсионната реформа е било грешка и просто удължава процеса във времето. „Промените са неизбежни, особено с оглед на застаряването на населението, високата безработица, на големия процент сив сектор, на ниските доходи и т. н.“, обясни бившият социален министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още