IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП: От ВМЗ - Сопот са източени 60 млн. лева по време на управлението на ГЕРБ

Държавата трябва да използва всички дипломатически връзки и предприятието да заработи, убеден е "червеният" депутат Пламен Славов

15:41 | 01.07.13 г. 3
БСП: От ВМЗ - Сопот са източени 60 млн. лева по време на управлението на ГЕРБ

С 60 милиона лева са нараснали задълженията на ВМЗ Сопот за последните 4 години, по време на управлението на ГЕРБ, съобщи на пресконференция в Пловдив депутатът от БСП Пламен Славов, цитиран от агенция "Фокус".  

"Как така през последните години, при други управляващи, преди ГЕРБ, предприятието е намалило задълженията си, а сега само за четири години те са нараснали", пита депутатът и настоява от ръководството на завода да бъде търсена и отговорност за това, тъй като остават сериозни съмнения, че то умишлено е водило дружеството към фалит. 

Славов заяви, че от страна на КНСБ и от страна на работниците във ВМЗ е имало искане да бъде освободен целият мениджърски екепи, начело с Иван Стоенчев. Причината е източването на завода, за което отговорност носи управляващият екип.

Според "червения" депутат държавата трябва да подпомага ВМЗ и тя има ресурс за това. Необходимо е да се използват всички дипломатически канали и връзки ВМЗ да бъде натоварено да работи, каза Пламен Славов.

Пламен  Славов припомни, че бяха освободени 2000 души от завода с цел да се оздрави и стабилизира предприятието. Това обаче не доведе до финансово стабилизиране и остава убеждението, че тези хора напразно са загубили работата си.

Крайно време е държавата да възлага поръчките за утилизация на дружества като ВМЗ, които отговарят на всички изисквания за утилизация, за да не бъде застрашен животът и здравето на гражданите, така както стана на Петолъчката. 

По думите му, във ВМЗ вече се изпълняват поетите ангажименти от страна на българското правителство. Това е станало след близо 5-часова среща на територията на завода от страна на министъра на икономиката и енергетиката с ръководството и работниците, както и със синдикатите. Конкретните ангажименти, които министърът пое, след това са разгледани на заседание на МС и са били оформени конкретни решения.

От миналата седмица започна и изплащането на заплатите на работниците, които са изостанали, добави Славов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
aldy
преди 10 години
А кажи сега с думи прости кои са по-мръсни ***? Тези, които вършат нарушения и грабежи или тези, които 4 години само плюят, а не намериха причина да вкарат поне двама-трима министри в пандиза? Бочо имаше пяна на устата от плюене по Съсела, а не намери повод да го опандизи. Значи и двата отбора на БКП разиграват театро за наивници. Но съсела все пак остави над 8 милиарда фискален резерв, а тия оставиха ФР под минимума и ощ 2 милиарда задължения. И пак никой в пандиза. *** народ, слаба и бедна държава! Това е. От днес сме вече на 28-мо място в ЕС, щото Хърватска влезе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
jelenski
преди 10 години
Ами те ГЕРБ крадоха, крадоха та се ненакрадоха, докато народа не излезе на улицата да ги изгони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
Батя
преди 10 години
Мръсните *** се опитват предварително да прехвърлят на друг, вината за фалита, към който ще докарат ВМЗ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още