fallback

Кабинетът пренасочи 20 млн. евро от магистралите за жп проекти

Парите ще бъдат осигурени чрез прехвърляне на неангажирани средства по бюджета на две приоритетни оси

13:09 | 10.07.13 г. 8

Правителството реши да пренасочи 20 млн. евро (39 116 60 лв.) от средствата за магистрали към подготовката на жп проекти за следващия програмен период 2014-2020 г. Това бе решено днес по време на редовното заседание на кабинета в Министерския съвет, съобщи правителствената прессслужба.

Средствата ще отидат към Национална компания „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ), която става бенефициент. Парите ще бъдат осигурени чрез прехвърляне в бюджета на приоритетна ос 1 на неангажирани средства от бюджета на приоритетна ос 2 „Развитие на пътната инфраструктура по Трансевропейските и основните национални транспортни оси”. Причината е изчерпването на бюджета по първа ос, уточняват от МС. 

Припомняме, че преди дни министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов каза, че за подготовката на жп проектите за изграждане през следващия програмен период са необходими 90 млн. лв. Парите ще отидат за проектиране на жп отсечките Видин – Медковец, София – Септември, София – Драгоман и София – Перник – Радомир.

Вече няколко пъти кабинетът "Орешарски" показа, че железопътните проекти ще бъдат на фокус през следващия програмен период 2014-2020 г. Транспортният министър бе категоричен, че шосейните проекти ще останат на заден план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:40 | 12.09.22 г.
fallback