IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Софийска вода" предлага увеличение на цената на водата с между 3 и 6%

Документът ще бъде представен за одобрение в ДКЕВР в края на август

15:51 | 11.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
"Софийска вода" предлага увеличение на цената на водата с между 3 и 6%

В бизнес плана на „Софийска вода” за периода 2014-2018 г. се предвижда увеличение на цената на водата в границите 2,7% - 5,9%, съобщиха от дружеството. То е представило плановете си днес пред комисията по финанси и бюджет и комисията по стопанска политика в Столичната община.

Предвижда се плавно покачване на цената на услугата, съобразено с  инфлационния индекс. Средствата ще се използват за набавяне на инвестиционен ресурс за силно амортизираните съоръжения в концесионната област.

Друга важна особеност е синхронизирането на усилията на дружеството и Столичната община  в изпълнението на „Интегриран воден цикъл на град София”, според който  до 2025 г. трябва да се инвестират 793 млн. лв.

Документът ще се обсъжда и гласува в Столичния общински съвет и ще бъде представен за одобрение в ДКЕВР в края на август.

При успешно изпълнение на плана може да се стигне до намаление с около 10 на сто на общите загуби на питейна вода през следващите 5 г.

Водното дружество съобщава още, че в бизнес програмата си търси баланс, който трябва да позволи да бъде изпълнена инвестиционната програма от 217 млн. лв.

Кредитите на „Софийска вода” са няколко - 81 млн. лв. към ЕБВР, 71 млн. лв. към фирмата-майка и 20 - 30 млн. лв. други задължения, коментира Николай Стойнев, зам.-председател на Столичния общински съвет, цитиран от  “Фокус”.

Той допълни, че дружеството трябва да има възможност да инвестира в мрежата, но не може да се приеме увеличаване на цената на водата с голям процент, защото концесионерът трябва първо да покаже, че харчи ефективно средства и си подобрява услугите.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още