IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вивиан Рединг: Демокрацията не може да се строи върху олигархията

Необходимо е България да задълбочи усилията си по отношение на реформата в правосъдната система и борбата срещу корупцията, смята еврокомисарят

17:27 | 22.07.13 г. 2
<p>
	<em>Росен Плевнелиев се срещна с еврокомисаря по правосъдие и зам.-председател на ЕК Вивиан Рединг.</em> Снимка: БТА</p>

Росен Плевнелиев се срещна с еврокомисаря по правосъдие и зам.-председател на ЕК Вивиан Рединг. Снимка: БТА

„Убедена съм, че демокрацията не може да бъде построена върху олигархията от старо време. Това не е възможно. Трябва да излезеш от това и да построиш модерна система, където Европа ще бъде с теб”.

Това каза пред журналисти заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по правосъдието, основните права и гражданството Вивиан Рединг след среща с президента Росен Плевнелиев, предаде Агенция „Фокус”.

Еврокомисарят изрази съгласието си с всички граждани, които протестират на улицата, защото „те искат стабилни институции, те искат независима съдебна власт, те искат силна борба срещу корупцията“.

По думите на Рединг независимата съдебна власт е в основата, така че гражданите да вярват на съдебната си власт и на независимостта на съдиите. „Това е основа за икономиката, защото ако някой иска да инвестира, трябва да има правна сигурност, защита, че ако нещо се обърка, тази инвестиция може да отиде в независим съд”, обясни Вивиан Рединг.

Тя е посъветвала президента да направи всичко възможно, за да се намери консенсус между политическите парти. „Политическите партии трябва да отиват към бъдещето, а не към миналото, защото бъдещето, нови хора, нови начини за правене на нещата е единственият начин. Във времена на нестабилност, всички, които носят отговорност в нацията, би трябвало да обединят усилия, и да се опитат да изведат страната от нестабилността. Това ще е хубаво за гражданите и за новото поколение. Аз наистина апелирам към онези, които носят отговорност, да се обединят, да забравят миналото и да работят за бъдещето”, добави Рединг.

Еврокомисар Вивиан Рединг посочи, че комисията следи с известно безпокойство събитията в България. Според нея сегашните политически събития и гражданските протести в страната ясно показват нуждата от промяна. „Необходимо е България да задълбочи усилията си по отношение на реформата в правосъдната система и борбата срещу корупцията и организираната престъпност“, напомни още комисарят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 23 rate down comment 6
crammer
преди 10 години
Защото, Веско, за първи, и засега единствен път, в новата история на родината ти беше направен опит, от бат ти Бойко и ко, да се поеме в правилната посока. Не само, но и родината ти беше от групата на отличниците в съюза...сега е точно обратното, нещата се движат назад. Но най жалкото, така както аз го виждам, е че заради този ваш лош и некачествен материал, нов опит да се въведе някакъв ред, скоро няма да може да бъде направен. Няма кой да го направи, протестиращите са твърде малко, а *** като тебе милиони...:) Айде, пращам ти и една усмивка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 7
Vesko94
преди 10 години
По-принцип Рединг е права, но аз бих попитал, къде беше тя и другите в Брюксел, когато при Борисов корупцията и нищетата станаха още по-осезаеми? Тогава мълчаха. Това ме кара да мисля, че и в Брюксел стандартите са двойни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още