IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МЗХ се отказа от идеята да разреши производството на ток от дървесина

С промени в закона за енергията от ВЕИ ще се насърчава единствено производството на електричество от отпадна дървесина

13:29 | 23.07.13 г.
МЗХ се отказа от идеята да разреши производството на ток от дървесина

Министерството на земеделието и храните (МЗХ) се отказва от законодателните промени, които предвиждаха дървесина да се ползва за производството на електрическа енергия, съобхиха от ведомството.

Ще бъдат направени обаче промени в Закона за енергията от възобновяеми източници, с които ще се насърчи производството на ток от отпадна дървесина.

Припомняме, че в петък парламентарната комисия по земеделие разгледа текстове от Закона за горите, които предвиждаха да отпадне забраната за ползването на дървесина за производството на ток от биомаса. Тогава представители на неправителствения сектор и експерти от Лесотехническия универсистет възразиха на идеята, освен ако не става въпрос за отпадъци от клони.

Освен тези възражения, наскоро Европейската агенция за околната среда публикува доклад, според който горската биомаса и обработваемата земя са ограничени ресурси и трябва да се използват по-ефективно.

От аграрното ведомство информират, че се е провела среща между парламентарната комисия по земеделие и заинтересованите от проектопромените в закона страни.

„Присъстващите се обединиха около предложението текстът, регулиращ използването на дървесина за производство на енергия, да отпадне от Закона за горите и да се включи в Закона за енергията от възобновяеми източници. Целта е да се постигне по-ефективна защита на българските гори, а мерките за насърчаване, предвидени в закона, да се отнасят само за производители, които ползват биомаса от отпадна дървесина за производство на електрическа енергия”, посочват от министерството.

На срещата са договорени и други промени в Закона за горите, уточняват от земеделското министерство. До края на 2014 г. общините ще трябва да изберат как ще стопанисват и управляват горите – общинска собственост. Срокът за залесяване на сечища и опожарени горски територии пък се предвижда да бъде намален от 7 на 3 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още