fallback

Със закон ще се урежда дейността на представителите по индустриална собственост

Те ще бъдат обединени в професионална организация, която ще отговаря за обучението им

15:43 | 29.07.13 г.

Нов закон ще урежда дейността на представителите по индустриална собственост, става ясно от публикация на портала за обществени консултации.

Според проекта се регламентира, че представителят предоставя специализирана помощ и услуги в областта на индустриалната собственост и представлява български и чуждестранни физически и юридически лица в производствата пред Патентното ведомство, пред чуждестранни компетентни органи, международни и европейски организации.

Представителите ще членуват в камара, пред която ще полагат изпити за правоспособност. Сега те придобиват квалификация към Патентното ведомство, а с новия закон се предвижда обученията и изпитите вече да се организират съвместно от ведомството и професионалното сдружение.

Представителите трябва да бъдат достатъчно квалифицирани, за да представляват своите клиенти пред международните и европейски органи, отговарящи за закрилата на индустриалната собственост.

Камарата ще поддържа регистър на представителите по индустриална собственост. Със закона се въвежда възможността представители да бъдат освен български граждани и лица, граждани на други държави членки на ЕС.

Досега работата на представителите се урежда от наредба, според която те задължително трябва да са български граждани и с постоянно местожителство в Република България.

Избран е подходът дейността на представителите да бъде уредена като „регулирана професия” - тя е от обществена значимост, тъй като е свързана  със защитата на сериозни икономически интереси, се посочва в мотивите.

Въвежда се задължително застраховане „професионална отговорност” за представителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:34 | 13.09.22 г.
fallback