fallback

Т. Андреева: Търсим справедлив вариант за събиране на неплатени здравни вноски

Тези, които не внасят здравните си осигуровки, ще плащат лечението си, заяви здравният министър

14:00 | 01.08.13 г. 12

Министерството на здравеопазването ще търси "справедлив вариант за събиране на неплатени здравни вноски". Това увери здравният министър Таня Андреева, като разясни, че идеята е хората, които имат възможност да плащат здравните си вноски, а не го правят, да заплащат изцяло лечението си извън случаите на спешност, когато попаднат в лечебно заведение, съобщи Агенция „Фокус”.

„Търсим справедлив вариант, както за всяко друго нещо, ако не се спазва законът, има институции, които търсят отговорност за това нещо. Няма да се посяга към имоти, а болниците чрез съдия изпълнител ще си търсят средствата.“, каза още Таня Андреева.

Тя даде заявка, че до септември текстът в закона ще бъде „изчистен“. "Не може да накараме насила хората да си плащат осигуровките или както се е правило едно време - да им прибираме личните документи. Трябва да е записано ясно в закона, след което по съдебен ред болниците да си търсят правата. В момента се работи по текстовете за Закона за здравното осигуряване“, каза Андреева.

По нейни думи в момента много болници поемат здравно неосигурените на свой гръб, което не е справедливо, а основният източник на финансирането им е здравната каса. „Това ще се впише наесен в Закона за здравното осигуряване, като текстът ще е готов още през септември - хората, които не внасят здравните си осигуровки ще плащат лечението си, диагностика, изследвания“, каза министърът.

Около 1,2 милиона души са хората, които не са здравно осигурени, по последна информация от Националната агенция по приходите.

Припомняме, че въпросът с неплащането на здравните вноски беше основен проблем и за предишните правителства. С него не можаха да се справят здравните министри от кабинета на ГЕРБ - нито Стефан Константинов, нито Десислава Атанасова. Бяха обсъждани различни идеи за решаване на проблема, но в крайна сметка, той не беше решен.

Защо това е един от най-сериозните проблеми в здравеопазването - можете да прочетете мненията на икономисти и здравни експерти, коментирали пред Investor.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:15 | 08.09.22 г.
fallback