IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Картофопроизводители поискаха по 140 лв. на декар държавна помощ

Ресурсът по de minimis е ограничен, заяви Румен Порожанов

16:50 | 02.08.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Картофопроизводители поискаха по 140 лв. на декар държавна помощ

Картофопроизводители поискаха по 140 лв. на декар държавна помощ за сегашната стопанска година. За 2012 г. те получиха такава помощ, сега средствата също са им необходими, заяви пред парламентарната земеделска комисия Радостина Тодорова, член на УС на Асоциацията на картофопроизводителите. 

По направлението за минимални държавни помощи de minimis в края на тригодишния период, който приключва през 2013 г., са останали 1,07 млн. лв. От тях се заделя резерв за извънредни ситуации и остава неразпределен ресурс от 900 хил. лв., посочи изпълнителният директор на Държавен фонд „Земделие” Румен Порожанов.

Той припомни, че вече почти всички агросектори са получавали помощи de minimis през последните години, дори гъбарите, а последно такива средства бяха отпуснати за производителите на ориз и за сектор плодове и зеленчуци.

Производителите заявиха, че за миналата година част от тях не са ползвали подпомагане след засушаването, тъй като областните дирекции по земеделие не са им приели документите и не са им издали протоколи за провалената реколта. Проблемът е обсъден от УС на фонд „Земеделие”. „С клетвени декларации за липса на добиви не може да се искат помощи”, обясни зам.-министърът на земеделието Бюрхан Абазов.

Радостина Тодорова посочи, че разходите на картофопроизводителите за декар са около 700 – 800 лв.

На заседанието на комисията стана ясно, че дори да получат някакви помощи de minimis, картофопроизводителите най-вероятно ще ползват само част от тези 900 хил. лв., тъй като е възможно и други сектори да поискат подпомагане. Засега никой не се ангажира с обещание да им се отпуснат средства.

Абазов препоръча през следващия 3-годишен период помощите de minimis да се разпределят равномерно през годините.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
""""""""С клетвени декларации за липса на добиви не може да се искат помощи, обясни зам.-министърът на земеделието Бюрхан Абазов.""""""""***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още