IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗП ще кани търговци да се включат в списък за помирителни производства

Целта е ефективно разрешаване на потребителските спорове

10:21 | 05.08.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
КЗП ще кани търговци да се включат в списък за помирителни производства

Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще прави списъци с търговците, които са съгласни да участват в помирителни производства. Тепърва ще се пращат покани, уточниха от ведомството.

През миналата година в КЗП са постъпили 873 заявления за помирителни производства към комисията, но само при 56 е постигнато споразумение. В 540 от случаите производствата са прекратени поради неявяване на търговеца, 26 са прекратени поради неявяване на заявителя, 68 са прекратени поради непостигнато споразумение, а по някои тепърва предстоят заседания.

Списъкът с търговците, съгласни да участват в помирителни производства, ще бъде публичен. Целта е ефективно разрешаване на потребителските спорове, твърдят от комисията.

От КЗП припомнят, че смисълът на създаването и съществуването на помирителни комисии е да действа безпристрастно при установяване на истината, като дава възможност на всяка от страните да изложи позицията си и да се запознае с всички факти и аргументи на другата страна. Разглеждането на спора от помирителна комисия няма за цел да замести съдебните дела.

Производството пред помирителната комисия е допълнение и алтернатива на съдебното производство, като потребителите доброволно решават дали да използват тази възможност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Мировойска
преди 10 години
КЗП използва инструмента на медиацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още