IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сбъркан ли е моделът на възобновяемите източници у нас?

Свързваме ВЕИ-сектора само с фотоволтаични централи, които произвеждат скъпо електричество

12:05 | 18.08.13 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сбъркан ли е моделът на възобновяемите източници у нас?

По време на своето посещение в „Мини Марица – изток“ енергийният министър Драгомир Стойнев отчете ръст на добива на въглища в мината и увеличеният износ на електроенергия. Системата трябва да бъде спасена и тя да работи, коментира той, а от думите му отново се прокрадна противопоставянето в сектора.

Пред миньорите Стойнев заяви, че е получил заявки за нови 1 500 мегавата мощности от ВЕИ, но ги е спрял.

Последните месеци у нас ВЕИ се асоциира само с фотоволтаични централи, произвеждащи скъпа електроенергия. Какви точно проекти са спрени, не може да бъде преценено от думите на Стойнев, но освен соларните панели има поне още няколко метода за добиване на енергия от природата – водни централи и вятърни паркове, както и преработката на биомаса за добив на метан. Тези технологии са по-евтини от фотоволтаиците, но не се залага толкова масово на тях.

Така, ако може да оприличим системата на пирамида, най-добре е в основата й да стоят евтините технологии, а във върха – скъпите. По този начин ще има баланс и сумарно цената на производството не би трябвало да бъде в тежест за потребителите.

У нас обаче пирамидата е обърната и най-голям е делът именно на скъпите технологии, а в страни остават например проектите за добив на ток от биомаса. Според данните в реално време на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) всеки ден в страната се добиват по около 6 мегавата на час от биомаса. Това представлява средно едва около 0,1% от натоварването на системата.

Бумът на присъединяването на фотоволтаици дойде в месеците, след като Държавна комисия по енергийно и водно регулиране предупреди, че известно време няма да присъединява нови мощности. В последните месеци пък започнаха да се появяват обяви за продажба на такива централи.

Едно е ясно - от противопоставянето между производителите в който и да е сектор, включително и енергетиката, едва ли ще има печеливши. Едва ли миньорите ще успеят да се преборят за социална справедливост, чупейки скъпите инсталации, за каквито действия предупредиха синдикатите.

Така че – търсенето на баланс с мирни средства продължава. Още повече, че производството на електричество от възобновяеми източници е политика на ЕС. България сама изяви желание да влезе в тази общност и вероятно трябва да спазва правилата, наложени там.

И за да сме коректни - разрешението за присъединяването към мрежата на нови мощности се издава от независимия по закон орган Държавна комисия по енергийно и водно регулиране, а не от Министерството на икономиката и енергетиката. А още преди месец комисията обяви втора поредна „нулева“ година за нови мощности, произвеждащи електричество от възобновяеми източници. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 години
- Може да питате Lupus, той от там дойде наскоро, той знае, и той скачА с/у мен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 години
И имам съвсем конкретни наблюдения:Ето, хората около г-н Р.Матеев, когото безмерно уважавам за това, че навреме, с мъдър и коректен коментар ме върна на Земята /бях се разхвърчал, също щях да си слагам ФЕЦ но, не го сторих и сега съм жив, здрав, започнах интересно начинание и т.н./ та, тези хора, които с години предупреждавах какво следва, се разврякаха и дори му наложиха да ме изгони от форума си...Ала, стана това, което им пеех от 2010-та, ако се не лъжа. Хем са отговорни за своите решения сами, щото Матеев не ги лъже, и те си знаят, че нещата са трудни, че държавата ги държи и на входа, и на изхода, и - пак: Гледа пред себе си окаляна опашка /на друга агнешка майка - или татко/ ...и се натиска, да ***, да ***, да ***...ХА сега, лапайте, хубавци ненагледни. А ДКЕВР и всякакви други безобразници ще ви стригат, доят, ще ви колят...И вси(ки клиенти на ЕРП-тата покрай вас.хА де !- Но, сме виновни ние, дето им отваряме очите. Така излиза. Предупредени са, големи са, и пак. Егати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 години
Грешка. Бизнесът е труден поради трудния пазар. А пазарът е труден, щото едни "умници" забравиха, че е регулиран от държавата, и регулациите стават все по-рестриктивни.Труден е бизнесът поради овчия модел поведение, които следват всякакви *** тарикати. ТОВА е истинската причина. Бъркате боба с боя, мОмци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
georgi_shum
преди 10 години
Има български производители на слънчеви панели :) И се справят сравнително добре.. Но е труднен бизнес като цяло.. Най вече заради вноса на евтини и не особено качествени китайски панели..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
Pyramid
преди 10 години
Леле! И какво, ако не я уловят? Светът ще свърши?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Прав си но не е тука мястото да ги приказваш тези неща защото повечето от нас са на същото мнение.Викай ги на сводките в Позитано 20 и на съборите на Бузлуджа защото 75% от ВЕИ проектите са на депутати БСП и ДПС и техни роднини. Към тези хора текат средствата за изкупуване на ВЕИ енергия на гърба на НЕК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
kane
преди 10 години
Прав си че всеки "бизнес" си е форма на грабежЗнаем че природата ни загива. Че АЕЦ убива хиляди години хора.Защото тогава държавата както е порстоила АЕЦ не пстрои заводи и инсталации за чиста енергия!Така няма нужда някой да генерира печалба, като "инвестира"Има хиляди декари неплодоредни земи чакащи соларните панели да бъдат разпложени и да улавят радиацията на най-големия външен ядрен генератор - слънцето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
SS-23
преди 10 години
Тока от фотоволтаици е, узаконен държавно, пладнешки грабеж, и дефакто НЕ Е НИКАКЪВ "БИЗНЕС"! Хвърляш 2-3 млн. на китайски панели, унищожавайки десетки и стотици декари плодородна земя, и после 20 години лежиш по гръб на Хаваите, а то....капе, ли капе....!ДА, ама....НЕ! Играта свършИ и хората казаха ясно- НЯМА ДА ПЛАЩАМЕ ТОВЕ БЕЗУМИЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
Pyramid
преди 10 години
Статията е уместна, критичен оглед в/у инвестициите във ВЕИ е повече от необходим. Да инвестираш във ВЕИ е нещо повече от изграждането единствено на мощности, добиващи електричество от вятър, слънце и биомаса. Не знам къде гледа българският инвеститор но, систематично пропуска възможността да инвестира в индустрия /БЪЛГАРСКА !/ за производство и търговия със самите средства за производство и поражданите от това принадена стойност и печалби. Дали ще са слънчеви панели и вятърни или турбогератори далеч не е толкова важно - важно е, че погледът на българина, като на едни такива животни, дето дават мляко /малко/ и вълна /доста/ основно, е насочен под опашката на предния. Дребен рогат ***. Така излиза, за жалост. Когато му обърнеш внимание на това, вместо да си отвори очите , да се огледа и да види всички допълнителни възможности в бранша, отваря уста да те плюе и да се жалва, че си го бил обидил. ФАКТ.Ето как се прецакват сами българите а после, други им виновни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още