fallback

Орешарски: Китай има интерес да строи жп инфраструктура у нас

До края на септември у нас идва китайска делегация, която ще договаря конкретно възможностите да се инвестира в България

10:14 | 10.09.13 г. 9

България представлява интерес за китайските инвеститори, но е необходимо да прояви гъвкавост, прагматизъм и равнопоставеност за привличането им. Това е заявил на срещата си с премиера Пламен Орешарски премиерът на Китайската народна република Ли Къцян, съобщи БНР. 

Шест пъти за 30-минутен разговор Ли Къцян е употребил думата прагматизъм в отношенията.

Китай проявява интерес към изграждането на инфраструктура в България, като се акцентира върху железопътна и пристанищни комплекси, както и във високотехнологични производства, каза премиерът Орешарски след срещата си с Ли Къцян, която се проведе в град Далиен на брега на Жълто море, където е и премиерската резиденция.

Интерес е проявен към някои инфраструктурни обекти, железопътния сектор, но и към частния бизнес, в това число и технологиите.

Ли Къцян е посъветвал Орешарски България да намери своя модел за развитие, а в отговор премиерът на България каза: „Няма да се правим на китайци“.

Страната ни е поискала за догодина да домакинства форума "Млади шампиони", отправена е и покана Ли Къцян да посети България. Вероятността това да се случи е голяма, коментира Орешарски.

Вицепремиерът Даниела Бобева съобщи, че се организира бизнес делегация, която да дойде до края на годината в България и да прегледа проект по проект заявения интерес. България има интерес да проучи опита в управлението на държавните компании.

За китайските туристи ще се изготви специална стратегия, която ще е основно за исторически туризъм, СПА, включително и съседството с Турция, която е желана дестинация за китайците, съобщи още Бобева.

Отново на дневен ред е темата за пряка самолетна линия между Китай и България.

В края на този месец у нас идва китайска делегация, която ще договаря по-конкретно какви са възможностите да се инвестира в България.

За България Ли Къцян знае, че е страната на розовото масло, но посочи, че производството е твърде недостатъчно, за да задоволи нуждите на големия китайски пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:21 | 13.09.22 г.
fallback