IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е на 58-мо място в международна класация за право на собственост

За последните пет години страната отбелязва застой заради липсата на значими реформи

08:37 | 12.09.13 г. 2
България е на 58-мо място в международна класация за право на собственост

България е на 58-мо място в международна класация за право на собственост за 2013 г., съобщи  Институтът за пазарна икономика (ИПИ). Организацията за поредна година представя международния индекс „Право на собственост” 2013 (International Property Rights Index - IPRI), който отчита защитата на интелектуална и физическа собственост в 131 държави по света, представляващи 98% от световния БВП и 93% от населението на Земята.

Тази година 74 международни организации, между които и ИПИ, си сътрудничиха с Алианс „Право на собственост”, за да създадат седмия годишен индекс. Той анализира три основни области: политическа и правна среда, право на физическа собственост и право на интелектуална собственост.

Финландия продължава да води класирането за седма поредна година с резултат 8,6 от максималните 10 точки. Зад първенеца се нареждат Нова Зеландия и Швеция с резултат от 8,4 точки, Норвегия с 8,3 точки и Холандия и Швейцария с по 8,2 точки. На дъното на класацията отново е Йемен с 3,1 точки.

Къде е България?

България заема 58-мо място (от 131 страни) с резултат 5,4 точки от максималните 10. Със същия резултат са още Турция, Индия, Гана и Китай. От страните-членки на Европейския съюз единствените две с по-нисък резултат са Гърция (5,4 точки) и Румъния (5,3 точки).

Въпреки слабото повишаването на резултата на България спрямо миналогодишното издание на индекса, за последните пет години страната отбелязва застой заради липсата на значими реформи в посока по-добра защита на правото на собственост.

По показателя, измерващ правната и политическата среда, резултатът на България остава на същото равнище. Слабото представяне на страната се дължи основно на ниските оценки за независимост на съдебната система и върховенството на закона. Представянето на България не е изненадващо и заради широкоразпространената корупция, особено по високите етажи на властта.

България традиционно показва най-добри резултати по показателя „Право на физическа собственост”.
Подобрението в тази категория спрямо миналогодишното представяне е вследствие на слабото подобрение на оценките за регистрацията на собственост и достъпа до заеми за придобиване на собственост. Въпреки това защитата на правото на физическа собственост не отбелязва значим ръст.

Слабо се повишава и защитата на правото на интелектуална собственост в страната. В България все още липсва ефективна патентна защита, а пиратството на авторското право е широко разпространено.

Основните причини за ниските резултати се коренят в тромавото законодателство и неефективността на съдебната система. Това са и основните реформи, които трябва да се предприемат в България, защото както недвусмислено показва индексът, защитата на правото на собственост е равнозначно на по-големи доходи и по-бърз икономически растеж, коментират експертите от ИПИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Ха, Ха...Трябвада се направи НОВА класация - за "Право на Ползване" - тази вече не е актуална и трябва да се осъвремени спрямо тенденциите!...Та там ще се изненадате на кое място сме...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Императорът
преди 10 години
Тая класация е пълна манипулация, или е правена от ***.Защо не отидат в някое село или малко градче - и да попитат местните хора доколко е защитена частната им собственост - същите тия хора, дето *** са им ограбвали по 38 пъти къщите и са им задигнали дори и чергите ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още