fallback

Правителството одобри увеличените акцизи върху горивата

В Закона за акцизите, който трябва да бъде подкрепен и от НС, се въвежда схемата за намаляване на акциза на горивата за селското стопанство

14:38 | 25.09.13 г. 8

Правителството ще предложи на Народното събрание да одобри проект за промени в Закона за акцизите, които предвиждат увеличаване на акцизите на горивата. Това решение е било взето по време на заседанието на правителството, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Според предложенията акцизните ставки за природния газ, използван като моторно гориво се увеличават от 0,85 лева до 5,10 лева за 1 гигаджаул. В същото време обаче страната е изпратила нотификация до Европейската комисия с искане за прилагане на намалена акцизна ставка за този тип гориво.

Искането е да бъде запазена ставката от 0,85 лева за период от шест години, считано от началото на 2014 година. Ако то бъде одобрено от Брюксел, това ще бъде отразено с промени в закона. 

За природния газ, използван като гориво за отопление, увеличението е от 0,10 лева до 0,60 лева за гигаджаул. Що се отнася до тежките корабни горива акцизната ставка трябва да бъде 645 лева за хиляда килограма от сегашните 600 лева.

В проекта за промени в Закона за акцизите и данъчните складове ще бъде приложена и схемата за намаляване на акциза на газьола, използван в селското стопанство. През 2011 година правителството поиска разрешение от Брюксел за прилагане на тази мярка и получи одобрение. Досега обаче схемата така и не беше приложена. Сега предложението на правителството е да бъдат издавани ваучери за гориво за фермерите.

Увеличението на акцизните ставки на горивата е свързано с поетите ангажименти на страната, свързани с членството ни в Европейския съюз. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:37 | 08.09.22 г.
fallback