IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК наложи под 100 хил. лева глоба за нарушения на пазара за олио

В продължение на няколко години "Бисер Олива" и нейните дистрибутори са фиксирали цените на олиото

11:48 | 01.10.13 г.
КЗК наложи под 100 хил. лева глоба за нарушения на пазара за олио

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи общо 94,5 хил. лева глоба по открити нарушения в секторния анализ на пазара за производство и търговия с маслодаен слънчоглед и слънчогледово олио.

Комисията провери връзките между „Бисер Олива“, „Звезда“ и „Калиакра“. След анализите беше образувано едно производство – по отношение на клаузи в договорите между „Бисер Олива“ и основните дострибутори - „Фамилекс“, „М.М. Малешов“, „Загора 2000“ и „Велизара 2000“, които ограничават конкуренцията на пазара на едро на рафинирано бутилирано олио.

Санкцията за „Бисер Олива“ е най-висока – в размер на 54,4 хил. лева. Следващото по големина наказание е за „М.М. Малешков“ - почти 15 хил. лева. „Велизара 2000“ и „Фамилекс“ ще платят по малко над 10 хил. лева за установеното нарушение, а най-ниска е санкцията за „Загора 2000“ - 8,5 хил. лева.

На петте компании са наложени глоби, които не надхвърлят 10% от общия оборот на дружеството за 2012 година, макар и финансовите резултати на съответните предприятия да са заличени от преписката заради търговската тайна.

В комисията е образувана още една преписка за вертикално споразумение – между „Калиакра“ и фирми, които са нейни дистрибутори. Все още обаче няма взето решение по този казус. Секторният анализ беше извършен в началото на тази година. 

От съобщението на КЗК става ясно, че регулаторът не приема твърденията, че споразуменията между „Бисер Олива“ и фирмите дистрибутори са с незначителен ефект за пазара, тъй като „Бисер Олива“ произвежда 5% от рафинираното олио на българския пазар.

Определянето на минимални и фиксирани цени винаги има значителен антиконкурентен ефект на пазара, категорични са от комисията.

Продължителността на нарушението е от май 2008 до май 2012 година по отношение на договорните отношения с „Велизара 2000“ и до април 2012 година за „Фамилекс“. Нарушението за „М.М. Малешков“ и „Загора 2000“ приключва през май 2009 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още