fallback

Кабинетът търси 40 млн. лв. за коледни добавки на пенсионери с най-ниски пенсии

Нов закон за възрастните хора ще задължава общините да създават материални условия за социален живот

12:21 | 01.10.13 г. 7

Правителството обсъжда пенсионерите с най-ниски пенсии – до 200 лв., да получат коледна добавка до 50 лева до края на годината. Това каза министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов, който участва в честване по повод днешния Международен ден на възрастните хора, съобщават от социалното министерство.

По изчисления на осигурителния институт става дума за около 800 хиляди пенсионери, а необходимата сума е между 35-40 млн. лв. за осигуряване на добавките.

Два са вариантите за определяне размера на коледната добавка – диференциран или всички да получат по 50 лв., уточни Адемов. Той посочи, че крайното решение за коледните добавки зависи от възможностите, които ще се очертаят в края на бюджетната година.

“Демографските промени и нарастването на дела на по-възрастното население поставят пред правителството, бизнеса и неправителствения сектор задачата да осигурим потребностите на възрастните хора и да създадем условия за реализация на техния потенциал”, каза министър Адемов. Той цитира данни на НСИ, според които хората над 65-годишна възраст са близо 1,4 милиона.

Заместник-председател на “Коалиция за България“ Корнелия Нинова съобщи, че за пръв път е подготвен специален закон за възрастните хора, в който се уреждат обществените отношения в тази сфера, мерки спрямо тях, вменяват се задължения на общините да създават материални условия за социален живот на тези хора. Проектът ще бъде внесен в Народното събрание до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:59 | 13.09.22 г.
fallback