IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смекчаването на забраната за пушене дава право на избор, смятат от левицата

Собствениците на заведения не могат да платят високата цена на пълната забрана, твърдят от ресторантьорската асоциация

11:04 | 04.10.13 г.
Смекчаването на забраната за пушене дава право на избор, смятат от левицата

С планираните промени за либерализиране на режима за тютюнопушене хората и бизнесът ще имат избор. Това каза пред „Нова телевизия“ в защита на предложението за частично връщане на стария режим депутатът от „Коалиция за България“ Татяна Буруджиева.

Тя посочи, че ще бъдат предложени две промени в закона - там, където заведенията имат зала, която се проветрява и има достатъчно условия, да може да се пуши и след 22 часа да може да се пуши навсякъде.

При обмислянето на тези две предложения са взети предвид данни как се отразява забраната върху определен бизнес, каза тя. И допълни, че и пушачи, и непушачи ще бъдат удовлетворени, защото „пушачите ще са на място, на което да не пречат, а непушачите ще могат да отидат в залите без тютюнев дим".

Тя подчерта, че много ресторанти вече имат помещения, в които се пуши под формата на закрити градини или други приспособени места за целта. По думите й в малките заведения, където няма възможност за обособяване на зала за пушачи, няма да се пуши.

Буруджиева подчерта, че от държавите, които са въвели режима на пълна забрана, пет вече са го либерализирали.

Очаква се другата седмица във  вторник тези промени да се обсъждат в парламентарната група на левицата. "Както и в обществото, така и сред политиците, няма единно мнение по този въпрос. Това не е закон, по който може да има политическо решение", категорична е Буруджиева.

В защита на смекчаване на забраната се изказа и председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация Благой Рагин. Той изтъкна аргумента, че собствениците на заведения не могат да платят високата цена на пълната забрана. „Този закон съсипва бизнеса, особено в провинцията”, каза Рагин.

С други аргументи в полза на либерализирането на режима излезе председателят на групата на „Коалиция за България“ Спас Панчев. Според цитираните от него данни приходите от продажба на цигари и акцизи са се увеличили - през последните месеци са продадени 800 млн. повече късове цигари.

Като друг мотив за промяна на забраната, той посочи и възможността за разкриване на нови работни места. По негови данни между 15 и 20 хил. души са загубили работните си места заради фалирането на ресторанти.

Той бе категоричен, че дори да се приемат тези промени, забраната за тютюнопушене в детските заведения, болници, училища, закрити спортни зали администрацията ще остане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още