fallback

Президентът е готов с вето, ако се отмени забраната за пушене

Държавният глава не поставя аргументите на бизнеса пред здравето на нацията

10:54 | 08.10.13 г. 7

Президентът Росен Плевнелиев е готов да наложи вето на Закона за здравето, ако отпадне пълната забраната за тютюнопушене на обществени места.

Категорично заявявам, че ако се тръгне към каквото и да е връщане към стария режим за тютюнопушене, като президент ще се противопоставя и ще наложа вето, каза пред журналисти държавният глава Росен Плевнелиев по повод идеите да се разреши отново тютюнопушене в заведенията, предаде Агенция „Фокус”.

"Не мога по никакъв начин да поставя като аргументи, от една страна, здравето на нацията и, от друга страна, изискванията на един или друг бранш. Здравето на нацията на мен ми е важно", каза президентът.

Той посочи, че режимът, който действа у нас, е въведен в много европейски държави. Той е ясен, категоричен, дългосрочно правилен, надявам се да не отстъпим от тази позиция, коментира държавният глава.

Миналата седмица зам.-председателят на парламентарната група на „Коалиция за България“ Спас Панчев обяви, че забраната за тютюнопушене на закрити обществени места трябва да отпадне още преди зимата с аргументи, че бизнесът на собствениците на заведения замира и се чакат още фалити.

Вчера здравният министър Таня Андреева беше категорична, че пълната забрана за тютюнопушене на закрито действа и затова трябва да остане. Не мисля, че трябва да се правят отстъпки в каквато и да било посока. Здравето на хората няма цена, за да се правят компромиси, каза Андреева.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:26 | 10.09.22 г.
fallback