IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът постанови ефективна присъда за бившия шеф на Агенцията по вписванията

Виолета Николова беше обвинена в присвояване на 53 хил. лева от бюджета на институцията

12:03 | 17.10.13 г. 1
<p>
	Виолета Николова. Снимка:<em> БТА</em></p>

Виолета Николова. Снимка: БТА

Софийският градски съд постанови петгодишна ефективна присъда за бившия директор на Агенцията по вписванията Виолета Николова, съобщи БТА.

Съдът не се съобрази с искането на прокуратурата, която предложи условна присъда за обвиняемата заради присвояване на средства от бюджета на институцията. Данните от разследването показаха, че от 19 юли до 19 декември 2011 година Николова, в съучастие с началника на отдела за административноправно обслужване Райна Иванова, е присвоила 53 хил. лева.

На базата на тези факти през пролетта беше внесен обвинителен акт срещу Николова, Иванова и Тотка Стоилова - финансов контрольор в институцията. 

Николова и Иванова бяха обвинени още и за това, че на 12 декември 2011 година са съставили писмо до Министерството на правосъдието, в което са удостоверили неверни обстоятелства относно получавани бонуси към заплатата от страна на Николова.

Освен ефективната присъда за Виолета Николова, съдът наложи и забрана три години тя да не може да заема висш държавен пост. 

Райна Иванова беше оправдана от съда, а другата обвиняема по делото - Тотка Стоилова, беше осъдена на две години условно с тригодишен изпитателен срок. Тя беше обвинена, че не е извършила достатъчен контрол върху работата на Николова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Малей.. тая некой я сготви яко. 5г. ефективно за присвояване на 53 хиляди лева. Баси, а Ковачки дали го осъдиха и условно за няколко милиона. За Доганя Хидрофилософ, с хонорарЯ от 1 милион и до дело май не се стигна.Направо ми стана жал за женицата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още