IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забавените заплати за деветмесечието са за 45,5 млн. лв.

Има тенденция да намаляват месеците, за които работодателите не са се разплатили

12:52 | 22.10.13 г.
Забавените заплати за деветмесечието са за 45,5 млн. лв.

За деветте месеца на годината е забавено изплащането на трудови възнаграждения в размер на 45,5 млн. лв., а до днешна дата забавените заплати са около 63 млн. лева. Това каза пред журналисти изпълнителният директор на Главната инспекция по труда (ГИТ) Румяна Михайлова, която участва в национална конференция за здравословни работни места, цитирана от БТА.

От края на 2009 г. досега са изплатени забавени трудови възнаграждения в размер на 238 млн. лв., посочи още Михайлова. По думите й от половин година насам се наблюдава тенденция за намаляване на месеците, в които работодателите не са се разплатили.

Около 40% от фирмите дължат заплати за един месец, а около 17 на сто от предприятията са забавили изплащането на възнаграждения с два до три месеца. Малко като процент са предприятията, дължащи заплати на работниците и служителите си за повече от 24 месеца, като по-голяма част от тях са или обявени в несъстоятелност, или са в процес на ликвидация, обясни Михайлова.

За голяма част от предприятията у нас предизвикателството да изпълняват мерки за защита на здравето и безопасността на работното място е голямо, заяви министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов.

Той посочи, че резултатите от контролната дейност на ГИТ показват нарастване на относителния дял на предприятията с изпълнени основни изисквания за здраве и безопасност на работа. Това са най-вече големите предприятия, които успешно преодоляват икономическите затруднения, подчерта социалният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още