fallback

М. Кунева: С проекта Южен поток България се отдалечава от ЕС

Договорът за изпълнението на проекта на българска територия ще бъде публично оповестен, когато бъде подписан, съобщи икономическият министър

15:56 | 03.11.13 г. 13

С проекта Южен поток България се отдалечава от Европейския съюз (ЕС), а управляващите демонстрират “арогантно погазване на правилата на вътрешния европейски пазар и ангажиментите на България като член на ЕС”.

Това коментира на пресконференция днес лидерът на Движение “България на гражданите” Меглена Кунева.

“По тръбата ще тече зависимост и политика, не газ и дори не става дума за интерес на руската държава, а за руски корпоративен интерес на наша територия”, посочи Кунева.

“От „България на гражданите“ сме загрижени какво ще последва за страната, ако се окаже в ситуация на спрян проект поради неспазване на „Третия енергиен пакет“ и диверсификация, а „Газпром“ реши да ни съди за неустойки”, каза още тя.

Според нея проектът за газопровод твърде много започва да прилича на проекта АЕЦ Белене. Финансовият експерт на движението Бисер Манолов пък коментира, че лихвите по заема за изграждането на газопровода не се покриват от дивидентите и това поставя под съмнение българския национален интерес.

Междувременно днес икономическият министър Драгомир Стойнев отново коментира, че проектът “Южен поток” ще

“даде рестарт на икономиката”. В предаването “Неделя 150” на БНР той коментира, че заемът, който Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще получи от Газпром, е изгоден, а още от първата година, в която тръбата достигне максимален капацитет, БЕХ ще започне да получава дивиденти.

Договорът за изпълнението на проекта "Южен поток" на българска територия ще бъде оповестен публично, когато бъде подписан, допълни още Стойнев.

Вижте още в репортажа на Bulgaria on Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:48 | 13.09.22 г.
fallback