fallback

20 млн. лева струва планът за намаляване на бежанския натиск

Правителството се надява средства поне частично да бъдат възстановени от ЕС

16:58 | 06.11.13 г. 9

Над 20 млн. лева струва планът за намаляване на бежанския натиск над страната ни. Това стана ясно от думите на премиера Пламен Орешарски.

Днес Министерският съвет одобри план за действие за справяне с притока на имигранти към България. Орешарски обясни, че правителството се надява тези средства, поне частично, да бъдат възстановени от ЕС и други страни. Една част ще останат за сметка на бюджета, призна обаче той.

Укрепването на границата не бива да се счита за затваряне, обясни още премиерът по повод решението на кабинета да изгради 30-километрова мрежа по границата ни.

Екстрадицията на нелегалните имигранти не е включено в тази сметка, призна още Орешарски.

Нелегалните имигранти трябва да бъдат екстрадирани и това е една от важните задачи в този план. Следващите месеци ще ускорим и ще се опитаме в максимална степен да изведем от страната тези имигранти, които няма да получат закрила или статут на бежанец, заяви днес по-рано премиерът пред депутатите в пленарна зала.

Според Орешарски средствата за бежанците и допълнителните за извеждането им от страната ще бъдат намерени чрез преструктуриране на бюджета. По негови думи е нормално при форсмажорни обстоятелства да се създава известен дискомфорт.

Бих искал да ви уверя, че темата за бежанците е между основните, по които работи кабинетът. Периодично обсъждаме различни аспекти с вицепремиера Йовчев и други министри. Няма заседание на Министерски съвет, в което в оперативната му част да не е обсъждан този въпрос, заяви по-рано в пленарната зала Орешарски.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:53 | 13.09.22 г.
fallback