fallback

Орешарски: Корупцията у нас е пречка, която трябва да бъде преодоляна

Протестите и контрапротестите са белег за завръщащата се демократичност в България, каза премиерът в интервю за гръцкия вестник „Нафтемборики”

17:18 | 07.11.13 г. 9

Пречката, която страната ни трябва да преодолее, за да се справи с финансовите си и икономически проблеми е корупцията. Ще се търси повече прозрачност, по-ясни и опростени процедури, по-малко административни тежести и бариери, по-ефективни обществени поръчки са средството за преодоляване на корупционните явления . 

Така коментира изходът от финансовите проблеми на България премиерът Пламен Орешарски в интервю за гръцкия вестник „Нафтемборики” Орешарски. Премиерът прави и коментар на последиците за България от кризата, обхванала европейските икономики в края на 2008 г, съобщават от пресцентъра на кабинета.

Той посочва, че макар и да е избегнала финансови трусове благодарение на благоразумната финансова и фискална политика, водена преди кризата, страната ни регистрира спад на икономическия растеж от над 6% в периода 2004-2008 г. до отрицателни стойности през 2009 г.. В интервюто той допълва, че преките чуждестранни инвестиции са намалели от 9 млрд. лв. през 2007 г. до под 2 млрд. лв. през миналата година.

Освен това Орешарски изтъква, че в страната ни се наблюдава почти двойно увеличение на безработицата, от което значително са пострадали доходите на населението.

Съществуващата данъчна система, въведена по времето, когато е бил министър на финансите, премиерът вижда като един от стимулите за нарастване на инвестициите.

По отношение на протестите в страната Орешарски коментира, че антиправителствените протести, както и контрапротестите, са белег за завръщащата се демократичност в България. В тази връзка той дори обрисува управлението на ГЕРБ, като „четиригодишен опит за установяване на еднолично, квазидиктаторско управление”.

В интервюто премиерът Орешарски коментира и инициативите на правителството за създаване на възможност за реализация на младите хора в страната:„Работим по програми за осигуряване на първо работно място за младите хора, субсидирани с пари по европейски фондове и националния бюджет.

Временно стопирахме увеличаването на възрастта за пенсиониране, за да се освобождават повече работни места за младите. Най-ефективната мярка, обаче, е икономическият растеж. Всяка друга мярка има ограничено въздействие, ако не съществува икономическо развитие”, е мнението на министър-председателя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:14 | 14.09.22 г.
fallback