fallback

Областният управител на Добрич спря проекти за два вятърни парка

Преди седмици ЕК поиска Съдът на ЕС да се произнесе по нарушения на България, свързани именно с изграждане на енергийни паркове

11:53 | 12.11.13 г. 1

Областният управител на Добрич Недко Марчев върна две решения за изграждане на вятърни енергийни паркове на територията на областта. Единият парк е одобрен с решение на Общинския съвет на Крушари и трябва да  бъде изграден в землището на село Лозенец, съобщи БТА.

Според областния управител решението за промяна на предназначението на 24 земеделски имота е било взето в нарушение на закона. В гласуването е участвал общински съветник с частен интерес по казуса, който не е попълнил декларация за конфликт на интереси.

Плановете предвиждат изграждането на ветрогенератори на площ от 84 хил. кв. метра в землището на село Лозенец. Кулите на генераторите ще бъдат с височина от 140 метра, като всеки от тях е с мощност от 3 мегавата.

Вторият парк, чието одобрение е върнато за преразглеждане, трябва да бъде изграден в село Загорци. Неговата площ е около 25 хил. кв. метра.

Припомняме, че Европейската комисия изпрати България в Съда на ЕС заради нарушения на две директиви - за местообитанията и за извършване на оценка за въздействие върху околната среда. Според комисарите страната е извършила нарушения при изграждането на вятърни генератори в Калиакра. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:34 | 12.09.22 г.
fallback