fallback

Животновъдите ще получат 70% от субсидиите си до края на годината

Преди дни фермери блокираха АМ "Тракия" и българо-турската граница с искания парите да им бъдат преведени

14:57 | 12.11.13 г. 1

Представители на животновъдите и министрите на земеделието Димитър Греков и на финансите Петър Чобанов са подписали споразумение за уреждане на националните доплащания за глава добитък.

Документът предвижда до края на тази година да бъдат платени 70% от субсидиите, а останалите средства - до 15 януари 2014 година. 

Националните доплащания за догодина пък ще бъдат издължени изцяло в рамките на същата календарна година, предвижда още договореното между управляващите и животновъдите. За догодина ще бъдат отделени 114 млн. лева под формата на национални субсидии. Освен това в план- сметката на Държавен фонд „Земеделие”-РА ще бъдат предвидени и национални доплащания за земя, обвързана с животни.

Животновъдите, които имат пасища и мери, ще получават допълнително по 5 лева/дка за крава, биволица и 1 лев/дка за овца и коза. В план-сметката на Фонда ще влезе и държавна помощ de minimis в размер на около 15 млн. лева за следващата година. Сред договореностите е отпускане на държавна помощ за имунопрофилактична и развъдна дейност, възлизаща на 15 млн. лева за 2014 г. През следващата година се въвежда и намалена акцизна ставка за газьол, използван при производството на първична селскостопанска продукция от животновъдство.

Припомняме, че преди броени дни асоциации на животновъди блокираха магистрала "Тракия" в близост до пловдивското село Труд. На 8 ноември пък за кратко беше блокирана българо-турската граница.

Исканията бяха за плащане на 70% от дължимите субсидии за тази година. Преди това земеделският министър Димитър Греков обаче поясни, че необходимите средства не са налични и могат да бъдат платени до 50% от сумите. 

Фермерите предупредиха, че ще протестират още през август и поискаха да им бъдат отпуснати по 1000 евро на една животинска единица, обвързана с производство, във вид на дългосрочен кредит с 3% лихва, като изплащането на кредита да започне след петата година.

Вижте още в репортажа на Bulgaria On Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:01 | 12.09.22 г.
fallback