IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството гласува извънредна промяна на почивните дни около Коледа

Почивен ще бъде и 23 декември, който ще се отработва на 21 декември, почиваме шест последователни дни през май догодина

13:58 | 13.11.13 г.
Правителството гласува извънредна промяна на почивните дни около Коледа
Извънредна промяна на почивните дни беше направена броени седмици преди Коледа и Нова година, стана ясно след заседанието на Министерския съвет днес. Почивен ден ще бъде и 23 декември, който ще бъде отработван на 21 декември (събота). 
 
Мотивът за промяната е избягването на двукратното накъсване на почивните и работните дни около Коледа, обясняват от пресслужбата на правителството. 
 
Припомняме, че в края на миналата година беше определен и одобрен планът за почивните дни през 2013 година. Тогава за почивен ден беше определен единствено 31 декември, който се отработва на 14 декември. Двата работни дни 27 и 30 декември са необходими за приключване на годината от финансово-стопанските организации. 
 
Правителството взе решение и за разместване на почивни дни през 2014 година. За почивни са обявени 2 май (петък), 5 май (понеделник) и 31 декември (сряда). Те ще бъдат отработвани на 10 май (събота), 31 май (събота) и 13 декември (събота) за работни дни.
 
През 2014 година официалният празник 1 май – Ден на труда и международната работническа солидарност, е в четвъртък, а следващият ден по календар – петък, 2 май, е работен ден. Официалният празник 6 май – Гергьовден, Ден на храбростта и Българската армия, се пада във вторник, а предишният ден – понеделник, 5 май, е работен ден. 31 декември 2014 година – сряда, който е непосредствено преди 1 януари 2015 (Нова година), също е работен ден.
 
Решението на правителството ще позволи групиране на почивните дни, за да не се прекъсва работната седмица и да се осигури по-ефективното им използване.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още