IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лозаро-винарският сектор ще получи 250 млн. лева до 2018 г.

За тази година заложените средства по програмата бяха над 52 млн. лева

16:43 | 15.11.13 г.
Лозаро-винарският сектор ще получи 250 млн. лева до 2018 г.

За развитието на лозаро-винарския сектор са заложени над 250 млн. лв. в новата Национална програма за подпомагане на бранша за периода 2014 - 2018 г.

Това заяви министърът на земеделието и храните Димитър Греков при откриването на нова изба в Асеновград, съобщават от министерството на земеделието.

Министър Греков припомни, че в Националната програма за развитие на лозаро-винарския сектор за следващите пет години приоритетите са преструктуриране на винени лозя, промоцията на българско вино в трети страни, събирането на реколта на зелено и инвестициите в сектора. 

За тази година заложените средства по програмата бяха над 52 млн. лева. А миналата година беше определена от ДФ "Земеделие" като най-успешната от създаването на програмата. Тогава са били изплатени около 64% от средствата.

Националната програма се изпълнява от 2008 г., като за всяка година се планира определен бюджет.

Националната програма подпомага инвестиции за засаждане на нови винени сортове, подобряване на методите и технологиите чрез създаване на капково напояване, изграждане на противоерозионни съоръжения и др. Подпомагат се също и земеделски производители, които застраховат винената си  реколта през съответната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още