fallback

Частните съдебни изпълнители също искат въвеждане на граждански фалит

От гилдията предлагат да се преосмисли доколко е оправдана привилегията на банките при събирането на просрочени дългове

14:50 | 26.11.13 г.

За въвеждането на института на гражданския фалит настояват от Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ).

„Смятаме, че ако това бъде направено след широко обсъждане, с участие на експерти от различни гилдии и анализ на всички плюсове и минуси от чуждестранния опит би могло да се стигне до положителна промяна за гражданите“, посочва се в позция на камарата, разпратена до медиите.

"При една добре разписана процедура, провеждана от професионалисти, и силна разяснителна кампания за последиците от фалита не би трябвало да очакваме затрупване на съдилищата с молби от такъв характер", допълват още съдебните изпълнители.

Целта на организацията е да инициира дебат по темата, като се проучи и анализира чуждият опит, коментира пред Investor.bg председателят на контролния съвет на Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ) Георги Дичев.

От камарата настояват и за подобряване на процедурата по съдебното изпълнение, за да се спре със спекулациите и обвиненията, че съдебните изпълнители носят отговорност за „грешни икономически решения на граждани и бизнес, за срива на цените на имотния пазар, за отпускането на необезпечени кредити, както и на такива, при които обезпечението изобщо не покрива стойността на дълга“.

Освен въвеждането на частния фалит, частните съдебни изпълнители предлагат да се преосмисли доколко е оправдана привилегията на банките при събирането на просрочени дългове. „ЧСИ са обвинявани публично, че извършвали „произвол”, като изпълнявали задълженията си по заповедите в полза на банките, наричани са публично техни „оръдия”, без да се отчита, че ЧСИ няма право да избира нито възложения му съдебен акт, нито кредиторът, в чиято полза е той“, посочва се в позицията на гилдията.

Камарата настоява и за въвеждането на принципа на пропорционалност на изпълнението съобразно размера на дълга. „Още с образуване на изпълнителното дело, взискателят може дори за задължение от 1 лв. да насочи изпълнението срещу имот на значително по-висока стойност. ЧСИ е длъжен да изпълнява способа, посочен от кредитора“, посочват от камарата.

За да се защитят гражданите, бизнеса и техните имоти предлагаме изпълнението да се насочва срещу недвижими имоти, които не са ипотекирани единствено като крайна мярка – чак когато са изчерпани другите способи за изпълнение, допълват от камарата.

Частните съдебни изпълнители предлагат да се направят и законодателни промени с цел симулиране на банките да кредитират публичната продан на имущество. „Това е начин участниците в публичните продани да се увеличат значително, а продажните цени да се повишат, което е в интерес както на длъжниците, така и на кредиторите“, коментират от гилдията.

Предлага се още да се разшири кръгът от действия на съдебния изпълнител, които могат да бъдат обжалвани пред съда, включително и оценките на имотите, както и да се въведат електронните запори. Според изчисленията на камарата налагането на запори по електронен път ще намали таксите за гражданите и за бизнеса около 30 пъти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:49 | 14.09.22 г.
fallback