IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността сред българските предприятия се покачва

Очакванията на бизнеса в промишлеността и търговията на дребно са по-оптимистични, докато на противоположния полюс са търговците на дребно

12:18 | 28.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бизнес активността сред българските предприятия се покачва

Бизнес активността през ноември се покачва в сравнение с общите нагласи през октомвриТова показват данните на Националния статистически институт (НСИ) от проведените в началото на месеца анкети сред мениджъри и предприемачи.

Очакванията на бизнеса в промишлеността и търговията на дребно са по-оптимистични, докато настроенията на строителния бранш остават почти без промяна спрямо миналия месец. През ноември единствено търговците на дребно са по-песимистични. Причината - те са по-умерени за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.

Общ показател за бизнес климата

Графика: НСИ

Показателят в промишлеността се повишава с 4,3 пункта заради по-оптимистичните оценки и очаквания на предприемачите за бизнес състоянието на предприятията. Оптимизъм вдъхват данните за вноса и износа на страната. Данните на НСИ показаха, че през септември износът е нараснал с 6,7% на годишна база. За пръв път от близо година вносът се увеличи по-бързо от експорта – с 12,8% спрямо септември 2012 г. Сигнал, че предприятията разчитат основно на материали и продукти за производство от чуждия пазар.

Положително влияние на анкетираните мениджъри оказаха експресните данни за състоянието на брутния вътрешен продукт на страната (БВП). Той нарасна с 0,8% на годишна и с 0,6% на тримесечна база.

В началото на месеца бяха изнесени и данните за индекса на промишленото производство. Те ни показаха, че през септември промишленото производство се разширява с 2,4% за година. Като основната причина за регистрирания годишен ръст на промишленото производство бе посочено разширяването на производството на електрическа и топлоенергия и газ и в преработващата промишленост.

Въпреки това обаче несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната остават основните пречки за развитието на бизнеса в отрасъла.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още