IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравната каса ще възстановява разходите за лечение в чужбина

Пациентът обаче ще трябва да получи разрешение от Националната здравноосигурителна каса преди да отиде да се лекува зад граница

11:51 | 29.11.13 г.
Здравната каса ще възстановява разходите за лечение в чужбина

От януари 2014 година българите ще могат да се лекуват в лечебни заведения в страни членки на Европейския съюз, приеха единодушно на първо четене депутатите с промени в Закона за здравето.

Правилото е валидно за здравните услуги, които са включени в пакета дейности, финансирани от бюджета на Националната здравноосигурителна каса и от Министерството на здравеопазването. Сумата, която ще бъде възстановена на пациента, се определя съгласно възприетия в директивата принцип - до размера на разходите, които биха били поети от държавата членка по осигуряване, ако това здравно обслужване е предоставено на нейна територия, без да се надхвърлят действителните разходи за предоставеното здравно обслужване, съобщава БТА.

Преди да отиде за лечение в страна от ЕС, всеки пациент ще трябва да получи разрешение от здравната каса. Министърът на здравеопазването Таня Андреева увери, че по този начин не се ограничават правата на българите, тъй като в закона има само няколко случaи, при които касата може да откаже разрешение и те са точно регламентирани. Друго условие е болницата, в която българинът е постъпил, да има договор със здравен фонд на територията на съответната страна-членка.

„Всички граждани на европейски страни имат възможност да се възползват от този ред и да се покриват средствата за лечение в ЕС. Има капацитет в Министерството на здравеопазването това да се случи. Същото се отнася и за НЗОК, която става национална точка за контакт”, посочи председателят на комисията по здравеопазване в парламента Нигяр Джафер.

От 25 октомври в сила влезе европейската директива за медицинското лечение в друга държава от Европейския съюз, с което отпаднаха предварителните разрешения за лечение. Разходите се покриват в съответствие с тарифите на страната, в която пациентите са осигурени, а разликата е за сметка на лекуващите се. Законодателството трябва да насърчи и сътрудничеството между държавите-членки по здравните въпроси.

Промени в Закона за здравето предвиждат и създаването на национален регистър на пациентите с редки заболявания. По думите на здравния министър Таня Андреева регистърът за редките болести е обезпечен с финансов ресурс, а има възможност да се използват и европейски средства.

Политика на Министерството на здравеопазването е поетапно изграждане на регистри не само на редките заболявания, а и за всички социално значими заболявания, каза още Андреева при дебатите по промените в Закона за здравето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още