fallback

Парите от данък "слънце" ще отидат за енергийно бедни домакинства

Ставката няма да е диференцирана, а единна – 20%

17:40 | 10.12.13 г. 12

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев защити новата такса от 20 на сто върху електроенергията, произвеждана от слънчеви и вятърни централи. Той припомни, че от тази такса се очаква в бюджета да постъпят около 150 млн. лева, които могат да бъдат използвани за подпомагане на енергийно бедни домакинства.

Днес Стойнев обясни, че ставката за фотоволтаици и вятърни централи ще бъде единна – 20 на сто, като другите производители няма да плащат такава такса. Миналата седмица се заговори за диференцирана ставка, която да засегне всички производители на ток от ВЕИ. Днес Стойнев обясни, че е разговарял с депутатите и ставката ще остане единна.

Подкрепям тази такса, заяви Стойнев на брифинг. Той обясни, че в България цената на енергията от фотоволтаиците е най-висока. България е най-бедната държава, възмути се министърът. Той изнесе данни, според които у нас енергията от слънце е най-скъпа в ЕС.

238 евро на мегаватчас струва енергията от фотоволтаиците, в Чехия е 112 евро, 173 евро  в Гърция, 231 евро в Испания. „Трябва ли българският народ да поема тази цена“, попита министърът. Той беше категоричен, че подобни такси има в Европа – например в Белгия, Чехия, Гърция, Италия, Испания, Румъния и Обединеното кралство, а случващото се в България не е прецедент.

По думите на министъра новата такса е „малка стъпка към балансиране на системата“. Трябва да има и следващи стъпки, но българската енергетика започва да се балансира, заяви той. Стойнев отново направи ретроспекция на завареното от предното правителство. Заварих абсолютно дебалансирана система в енергетиката, твърди той.

Двата ядрени блока работеха на слаби мощности, а ние трябваше да изкупуваме енергията от ВЕИ. Държавата трябва да я изкупува на 100%, но тя е изключително скъпа, като трябва да мислим и за конкурентоспобността на българската икономика, обясни министърът.

Стойнев отправи поредната си серия критики към президента Росен Плевнелиев. Държавният глава заяви, че обмисля вето върху държавния бюджет заради новата такса за ВЕИ или да сезира Конституционния съд.

Министърът призова Плевнелиев да не предприема подобни мерки. Тук става въпрос за работата на едно социално правителство, което иска най-накрая да има справедливост. Този негов ход ще бъде атака не срещу правителството, а атака срещу българските домакинства. Този път българските граждани трябва да протестират не пред парламента, а пред президентството, заяви Стойнев. По негови думи несъстоятелна е тезата, че новата такса може да доведе до отлив на инвеститори.

Стойнев коментира и казуса с "Южен поток" и предупрежденията на Европейската комисия, че ако страните, през които минава тръбата, не предоговорят условията си с Русия, могат да подлежат на санкции. България изцяло ще спазва европейското законодателство, отсече министърът. Той беше категоричен, че за България диверсификацията е ключов приоритет.

Ние трябва да гарантираме сигурност на доставките на природен газ и на този етап това става само с "Южен поток", обясни Стойнев.

Той допълни, че е разговарял е комисар Гюнтер Йотингер и му обяснил, че този проект е важен за страната. На двамата им предстои и среща по темата. Ние нямаме друг такъв голям инвестиционен проект, който да създаде хиляди работни места, заяви министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:08 | 13.09.22 г.
fallback