IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Масови съкращения в Ихтиман и Търговище

Американските собственици на ЕСАБ-Електроди и Енерсис освобождават съответно 200 и 420 души

17:46 | 11.12.13 г. 10
Масови съкращения в Ихтиман и Търговище

Над 200 души, работници и служители от "ЕСАБ-Електроди" АД в Ихтиман, са уволнени. Американският собственик е поел само ангажимент при препродажба на активите на фирмата да изплати по две заплати на освободения персонал.

Въпросът е защо едно дружество, което има добри производствени резултати и стои стабилно на нашия и международния пазар преустановява дейността си у нас, питат от КНСБ.

С американски собственик е и "Енерсис" АД в Търговище - дружество с голям износ, което преустановява основната дейност – производството на акумулатори. В ход е освобождаване от производството на 420 души.

Търговище е с една от най-високите нива на безработица и уволнението на няколкостотин души ще предизвика социален взрив, смятат от синдиката.

Ако не се преустановят уволненията, ръководствата на КНСБ, на Синдикална федерация "Металици" към КНСБ и на НСФ "Метал-електро" (към КНСБ) ще инициират разговори за постигане на съгласие с мениджмънта и местната управа за обезщетение на работниците и служителите възлизащо на 18 брутни заплати, което е световна практика.

КНСБ ще предложи и мерки за намиране на нова заетост на съкратените служители.

Големият въпрос е защо американски инвеститори напускат страната, сега в условията на обявената реиндустриализация. Какво мисли правителството за това и може ли то да даде компетентен отговор, питат още от КНСБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 0
XXX2
преди 10 години
Няма какво да се чудите никои не мести така без причина завод от место където заплатите са 600-800 лева на место където ще плащат по над 1000 евро. Каква да е причината очевидно, както всеки знае, тази компания е доста оскубана от българските политически плуто-олигарси. Вуйчо ми беше ходил навремето при Йордан Цонев да говорят за завода на Мерцедес до Сливен който така и не се построи. Защо? Защото Цонев казал: За мен какво ще има? що трябва да има нещо за теб, бе *** майна ? ИЗБИЙТЕ ПЛУТО-ОЛИГАРСИТЕ! ОТ БСП, СДС, ГЕРБЕРИ, АТАКАРИ,ПОЖАРНИКАРИ И ЦАРЧЕТА! ДОЛУ! РЕВОЛЮЦИЯ! СМЕНЕТЕ ПОЛИТИЧЕСКАТА СИСТЕМА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
Biso
преди 10 години
Още през 1892, по времето на естествено настъпил глад в родния му край по Волга, Ленин развива техниката на съзнателното унищожение чрез изкуствено засилен глад, като се произнася стриктно срещу раздаването на храна на умиращи, като по този начин близките им и масите ще са принудени да се радикализират окончателно срещу царизма (Conquest 1986, 234). Пълното изработване на метода на унищожение чрез глад се удава на Сталин през зимата 1932/33 в Украйна. Този метод може да се опише по следния начин: Когато се изнесат от дадена територия всички хранителни продукти, така че за няколко месеца, по възможност през зимата, да не се допуска вноса на никакви продукти и храна, а на хората да не се позволява да напускат територията, тогава е налице един инструмент, чийто унищожителен потенциал за единица време бива надминат единствено от атомни-био-химични-оръжия. Новаторството на Ленин и Сталин в тази техника на убиване от античните времена е в това, че се прилага в 20-ти век, много интензивно, с невиждан никога размер жертви, в засегнати огромни територии, в името на едно, оповестило себе си за най-хуманното учение. В Украйна, в много Кавказки области и в Казахстан - в страни, където съпротивата срещу насилственото отнемане на собствеността е голяма и мечтите за национална независимост не са погребани, КП на СССР избива чрез нововъведеното средство само за една зима (1932/33) минимум 8 милиона, от които 7 милиона украинци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
Biso
преди 10 години
И за да не каже някой, че СССР и Камбоджа са изолирани случаи - От 156 000 затворници в лагерите в ГДР от Червената Армия и източногерманските сили за сигурност са убити 96 000 човека. Това прави демоцидна част от 61% жертви, загинали в трудови наказателни лагери (Finn 1960; Range 1998; Mironenko et al. 1998 назовават 44 000 убити).1999 г.: "Унищожете репутацията им, банкрутирайте ги финансово, изтребете ги физически!" е личната заповед на Генералния секретар на китайската комунистическа партия (ККП) и държавен глава Джиянг Земин (Jiang Zemin) срещу последователите на медитативната практика Фалун Гонг (Falun Gong). Така започва продължаващото вече повече от 13 години преследване на 100 милиона души от всякаква възраст с присъщите за комунистическия апарат нечовешки методи на унижения, изтезания, изнасилвания и убийства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
Biso
преди 10 години
Понеже при Сталин е било по-различно са делели хората на две категории - такива, които може да се убият веднага, и такива, които може да се убият по-късно. (32 милиона жертви, умрели в лагерите, само за времето между 1927 и 1958 (Kosyk 1962, 79) или 57 до 69,5 милиона умрели между 1918 и 1956 (Kurnanov по Solzhenitsyn 1974 )Или в съотведствие с Пол Пот ( Червените кхмери водещи Камбоджа по пътя към комунизъм ) - "И да ви избием, не е загуба - и да ви оставим, не сте ни нужни!" За 4 години 1,7 милиона избити, 1/4 от населението на Камбоджа.Моля да не се приема за възхвала на капитализма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 10 години
Еми така е при капитализма - появяват се от време на време излишни хора... даже понякога и цели държави... хахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Трябва да стане чудо!Не може повече така!Давам заявка на "висшите невидими" сили , заявка за чудо!Та тия хора без война ни заличиха от картата на Балканите!Или то това е целта, Ааааааа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
Biso
преди 10 години
"сега в условията на обявената реиндустриализация"-------------------------------Синдикатите изглежда приемат желаната реиндустриализация за възможна, а възможната реиндустриализация за вече реално осъществена!Каква демагогия!Защо синдикатите не извадят пари и не купят въпросните заводи?Тогава нагледно ще покажат на всички, как се прави успешен бизнес в България и как се раздават големи заплати!Но е много по-лесно членския внос да си капе всеки месец, да насъскват "дълго страдащите синдикални братя" срещу омразните капиталисти и да викат дайте да дадете!Жалко е за работниците, които остават без работа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
ради
преди 10 години
Хм, нещо не е в ред с тази новина.Със сигурност знам, че заводът в Ихтиман го затвориха още през есента на миналата година! Не мога да коментирам ситуацията в Търговище. Възможно е поне инфото за там да е достоверно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 5
0pk
преди 10 години
по-скоро новите управници са вдигнали "данък присъствие" :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 25
trendline
преди 10 години
Това оттегляне на американците не е случайно. Мисля, че се разбраха с руснаците да се изнесат от тези територии. Дано да е за добро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още