IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 13 декември

07:41 | 13.12.13 г.
Преглед на печата за 13 декември

План за раздаване на държавни спортни имоти

в. Капитал Daily

Проектозакон, който силно облекчава раздаването на държавни спортни имоти за клубове и федерации, внесоха депутати от левицата в парламента. Промените в Закона за физическото възпитание и спорта (ЗФВС), които могат да бъдат определени като "поправката ЦСКА", всъщност създават възможности за доста съмнително преотстъпване на спортни имоти за безвъзмездно ползване от частни структури.

Сред вносителите на проекта са двукратният олимпийски шампион Таню Киряков, членовете на управителния съвет на волейболната федерация Петър Кънев и Милко Багдасаров, Татяна Буруджиева, Христо Монов, Ваня Добрева, Филип Попов, Атанас Пъдев, Таско Ерменков и Борислав Гуцанов. В мотивите си те казват, че с промените се цели да се даде трайно решение на въпроса със спортните бази.

Лидл прави 5 дка парк в Младост

в. Стандарт

Лидл ще направи парк с детска площадка и зелени площи, които ще се простират на площ от 5200 кв. м. Мястото за отдих и игри ще се намира край новооткрития филиал на веригата в кв. "Младост" в София. Магазинът в един от най-големите столични квартали беше открит официално за тригодишнината на фирмата на българския пазар. Паркът около него пък се планира да бъде готов за 1 юни 2014 г. Така хлапетата от квартала ще могат да отбележат детския празник с много игри в наистина уютна и приятна обстановка.

Компанията, която непрекъснато поддържа и социални инициативи, може да се похвали и с доста атрактивни условия на работа, които предлага на служителите си. 1588 лв. е средната брутна заплата на служителите в Лидл, работещи на трудов договор през месец октомври 2013 г., съобщиха от компанията. Началната основна заплата на новопостъпващ касиер-продавач, работещ на пълно работно време, е минимум 700 лв., като средната заплата на всички касиер-продавачи в Лидл за месец октомври е 920 лв. Лидл България осигурява работа на близо 1500 служители у нас, а средната възраст на заетите е 33 г.

Продават АДИС и станция на кабинета

в. Стандарт

Държавата планира да продаде 100% от капитала на "Агенция дипломатически имоти в страната" (АДИС) и почивната база на Министерски съвет в морския курорт "Св. св. Константин и Елена" през 2014 г. Това гласи планът за работа на Агенцията за приватизация през следващата година.

АДИС е изключително апетитна хапка поради множеството имоти, влизащи в състава на дружеството. За неговата приватизация се заговори по времето на кабинета на ГЕРБ, но до стартирането на реална процедура така и не се стигна. Почивната станция на Министерски съвет до град Варна пък включва парк с площ 16 240 кв. м и девет сгради с различно предназначение, в това число хотел на четири етажа с басейн, медицински център, фитнес, ресторант с тераса, заседателни зали.

Бургаската корабостроителница фалира

в. Стандарт

Някогашният мастодонт в тежката промишленост "Бургаски корабостроителници" фалира и спря производство. Всички работници и служители в завода са били уволнени в един и същи ден. Близо 150 души са получили заповеди за съкращение на 6 декември. От тогава заводът не работи. На работа са само двама охранители от външна частна фирма, която има договор да пази базата.

Според работниците уволненията са незаконни, тъй като местната инспекция по труда не е била информирана, както изисква законът при масово съкращаване на щата. Работниците твърдят още, че заповедите им за освобождаване са били връчени пред 20-30 въоръжени гардове. "Сигурно ги бяха повикали тези охранители за респект. За всеки случай, ако някой откаже да си подпише заповедта", разказаха работници.

ДПС напира за повече власт в РВД

в. Сега

Директорите на "Ръководство въздушно движение" да бъдат увеличени от трима на петима, предлага Камен Костадинов от ДПС. Депутатът, който е шеф на транспортната комисия, е внесъл проект за промени в Закона за гражданското въздухоплаване, според които трябва да се осигури "възможно най-добра и обхватна експертиза". Заплатите в държавното предприятие започват от 3000 лв., а на него всяка власт гледа като на ясла за уреждане на свои хора.

През септември ДПС вкара в борда на РВД Юджел Атилла, ексначалник на канцеларията на Ахмед Доган и бивш зам.-транспортен министър. БСП пък настани Антон Джаджев, съпруг на шефката на пресслужбата на кабинета "Станишев" Таня Джаджева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още