IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намаляването на цената на тока – решение без мотиви и предварително обсъждане

От ЧЕЗ обмислят дали да обжалват решението на ДКЕВР, но първо искат да се запознаят с доклада и мотивите

13:28 | 27.12.13 г. 7
Намаляването на цената на тока – решение без мотиви и предварително обсъждане

Опасения относно новото намаление на цената на електричество изказаха представителите на електроразпределителните дружества и на Независимата синдикална федерация на енергетиците в България към КНСБ по време на общественото обсъждане в Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), което се проведе днес, предаде агенция „Фокус“.

Зорница Генова, директор „Регулация” в ЧЕЗ „Разпределение България”, предупреди, че компанията обмисля да обжалва решението на регулатора, но първо ще се запознаят с официалните мотиви. Тя предупреди, че последните решения ще се върнат като бумеранг и посочи, че през 2013 година технологичните разходи на електроразпределителните дружества бяха намалени на няколко пъти, като не са посочени никакви мотиви за това.

„От началото на годината, когато технологичният разход беше 15%, през март беше намален на 12%, през август – на 10%, сега е на 8%. Няма никакви мотиви, не е ясно какво се е случило през изминалите месеци, което да мотивира въпросното намаление”, обясни тя.

Синдикалният лидер Божидар Митев посочи, че решението, взето само ден преди коледните празници, не е обсъдено в Консултативния съвет на регулатора, каквато е практиката. "С проекта не се постига баланс между интереса на потребителите и на енергийните предприятия", смята той.

„В условията на увеличаване на задлъжнялостта поредно намаление на цените няма да преодолее проблемите в енергетиката, а напротив – ще се върне със страшна сила върху потребителите. Намаляването на нощната енергия с 10% ще се отрази с 1-2% на крайната сметка”, обясни още Митев.

От ЧЕЗ отбелязаха още, че при намаленията регулаторът не отчита новите моменти, които ще настъпят с либерализирането на пазара, не се признават и разходите за балансиране, нито на снабдителите, нито на разпределителните дружества.

Решението ще има спорен ефект, защото се намалява цената на нощната тарифа с 10%, а на дневната – с 1%, коментират още от електроразпределителното дружество. „По никакъв начин не се преразпределя тежестта и не се постига нов баланс между потреблението на дневната и нощната енергия. Не консумираме енергия само нощем, така че за крайния потребител също е много спорен въпросът какъв ще бъде реалният ефект”, посочи Зорница Генова.

Председателят на Управителния съвет на EVN България Йорг Золфелнер също отбеляза липсата на мотивация и обсъждане на предложението за намаление на цената на тока от 1 януари. Според него реалните разходи на дружествата са по-високи от одобрените и допълни, че в сметката за ток от 1 януари ще има един голям парадокс. 

„Например нощната тарифа ще бъде с много левове по-малко от цената, на която ние трябва да изкупим от НЕК. Невъзможно е търговско дружество да изкупува на цена от 110 лева и да продава на цена 90 лева”, обясни Золфелнер. 

Решението за намалението на цените на електричеството от 1 януари 2014 година ще ощети потребителите, посочи и Стефан Абаджиев , управител на „Енерго – Про“ - Варна. „Възниква усещане, че за трети път тази година се взима решение, което не е аргументирано на експертно ниво. Не сме запознати с анализ, който да потвърди реалния размер на технологичните разходи в разпределителната компания“, допълни още той.

"В становището няма заключение за намаляване на технологичния разход. Казва се, че нивата, постигнати в държавите от ЕС за технологични загуби в мрежата средно и ниско напрежение, са от порядъка на 9% и че за да бъдат достигнати тези нива в България са необходими сериозни инвестиции", посочи Абаджиев.

„В доклада се препоръчва да бъдат взети мерки за инвестиции с цел намаляване на технологичния разход. Трябва да бъдат направени целенасочени инвестиции. Ефектът ще бъде обратният, тъй като резултатът от тези решения, които се предлагат, ще бъде намаляване на финансовия поток за поддръжка на разпределителните мрежи средно и ниско напрежение”, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 11 rate down comment 2
zdravko1
преди 10 години
Няма ли свободен пазар, всичко ще е пълна каша. Държавата, изобщо не трябва да се занимава с енергетика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Я вземи се ограмоти малко преди да пишеш русофилските сводки. Добиващите ядрени материали тровят земята и хората си.Ядрени господари са само тези, които притежават собствена ядрена технология. Разходите за ядрено гориво са по-малко перо отколкото патентните права за експлоатиране на чужда ядрена технология.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Добиването на триураниев осмооксид заедно със складирането и транспортирането му вреди на околната среда не по-малко отколкото най-вредната технология за добив от шисти, особено ако се отнася за промишлени количества. Съвсем не случайно "бай Тошо селянчето" навремето се беше разпоредил най-големите рудници за добив на радиоактивни елементи в кърджалийско и Гоце-Делчев-ско. Заради онези добиви тогава на картата на България има участъци отровени за повече от 100 години. Преди 2 години ходих до Гоце Делчев и минах покрай една от големите мини за добив на уран, запечатана и консервирана с европейски средства. Информационната табела все още стоеше отпред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 10
rumen221
преди 10 години
ИСТИНАТА - МОЖЕМ ДА СТАНЕМ ЯДРЕНИТЕ ГОСПОДАРИ НА ЕВРОПА!- До 1992 г. в България се е добивал триураниев осмооксид, обогатяван в СССР и се е връщал в България като гориво, затова цената на тока е била 0,2 стотинки.- В България има достатъчно количество уран, за да се осигури Българската и Европейската ядрена енергетика 100 000 години напред! - Горивото стои и чака УМЕН ДЪРЖАВНИК (поне колкото бай-Тошо селянчето) .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 12
Бате Пешо
преди 10 години
Toка може да поевтинее още доста.Необходимо е само да се дръпнат юздите на двете американски централи заводските топлофикационните и най вече перкопанелите.Мегдан има доста,В момента яко ни крадат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 10
Бате Пешо
преди 10 години
Toка може да поевтинее още доста.Необходимо е само да се дръпнат юздите на двете американски централи заводските топлофикационните и най вече перкопанелите.Мегдан има доста,В момента яко ни крадат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 6
Fiscalist
преди 10 години
Ко да ги правиш - социалисти, толкова могат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още