IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодатели искат равноправно участие на социалните партньори в управлението на НЗОК

Създават се предпоставки единствено с гласовете от квотата на държавата да се взимат решения по съществени въпроси в системата, смятат от БТПП

16:01 | 06.01.14 г. 1
Работодатели искат равноправно участие на социалните партньори в управлението на НЗОК

Българската търговско-промишлена палата (БТПП) категорично възразява срещу определеното със законопроекта за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване съотношение на броя представители на държавата и на представителите на социалните партньори в органите на управление на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това заявяват от работодателската организация в становище до медиите.

От палатата отбелязват, че предложението в законопроекта нарушава паритета на участие на държавата и на работодателските и синдикалните организации в решаването на стратегически въпроси, свързани с националната здравна каса. Според БТПП предвид съотношението между броя участници и предвидените мнозинства при гласуване, представителите от държавната квота ще имат решаваща тежест при взимането на решения.

„Така определеният брой от пет държавни представители в общо деветчленен Управителен съвет е предпоставка единствено с гласовете от квотата на държавата да се вземат решения по съществени въпроси – контрол върху изпълнението на бюджета на касата, върху дейността на касата и върху оперативната дейност на директора й, решение за предсрочно прекратяване на мандата на директора, за сключване на договори за заеми, за разходване на средства от резерва на здравната каса“, пише в становището на БТПП.

„БТПП е готова да участва с предложения и становища в обсъждането на мерки за повишаване на ефективността на здравноосигурителната система, за прозрачност и отчетност в дейността на НЗОК“, посочват още от там.

Промените в Закона за здравно осигуряване, приети на първо четене в парламента, предвиждат връщане на тристепенния модел на управление на НЗОК със Събрание на представителите, Контролен и Управителен съвет. Ръководните органи на касата обаче са с превес на представители на държавата, а в Управителния съвет, според записаното в законопроекта, дори липсва квота на работодателите.

Във връзка с преминаването на служителите на НЗОК от служебно към трудово правоотношение със законопроекта следва изрично да се гарантира, че след предвиденото прекратяване на служебните им отношения със същите служители задължително ще се сключи трудов договор, смятат от организацията. В противен случай се създават основателни съмнения, че новата законова разпоредба може да бъде използвана за произволно отстраняване от длъжност на служители, смятат работодателите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
kane
преди 10 години
"Работодателите" сме ние хората и потребителитеТези дето са се провъзгласили за "работодатели" са просто едни дребни фашисти или кандидати за такива... и да знаят че пак ще дойде ден когато ще са ... на всеки километър или мост и им желая приятни сънища на тази тема :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още