IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 13 януари

07:55 | 13.01.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 13 януари

Собствениците на ПИБ не планират да я отписват от борсата

в. Капитал Daily

Основните собственици на Първа инвестиционна банка (ПИБ) Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев не възнамеряват да отписват банката като публично дружество от Българска фондова борса - София. Това заяви за "Капитал Daily" Цеко Минев. Двамата общо вече са собственици на 85% от капитала на кредитната институция, след като на 9 януари 2014 г. всеки от тях придоби допълнително по 14.92 млн. акции. Така дяловете на всеки от двамата се увеличиха от 28.94% на 42.5%. Минев и Мутафчиев са получили разрешение от БНБ за придобиването на точно такъв брой акции от банката.

Строителството на "Южен поток" може да се отклони към съда

в. Капитал Daily

Конкурсът, който трябва да определи строител за българския участък на газопровода "Южен поток", най-вероятно ще бъде атакуван пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и съда. Няколко фирми, които не успяха да подадат документите си за конкурса, вече са изявили недоволството си пред проектната компания "Южен поток – България" и твърдят, че са готови да отидат и до Съда на Европейския съюз.  
 
Причината за тяхното недоволство е безкрайно късият срок на конкурса – реално пет работни дни. Проектната компания "Южен поток - България", в която акционери с равен дял са "Газпром" и Българският енергиен холдинг (БЕХ), обяви конкурса на стойност 3.5 млрд. евро на 21 декември, последния работен ден в България преди празниците, а крайният срок за подаването на документите беше 10 януари. Това се случва, след като предишният конкурс, започнал на 31 октомври с краен срок 15 ноември, беше прекратен с официален мотив оплакване на компании от късия срок.  

Онлайн търговията позлати пощите

в. Стандарт

Броят на касовите апарати нарасна с над 9% за година и през декември те са 404 763 в цялата страна, сочат данните на Националната агенция за приходи. Явно въпреки трудната за правене на бизнес икономическа среда предприемачите не спират опитите си да се развиват и отварят нови магазини, будки и офиси. Друга причина за увеличаване на броя на касовите апарати е изсветляването на икономиката и по-съвестно отчитане на оборотите от всички търговци. Интересна подробност е, че броят на касовите апарати се увеличава във всички сфери на икономиката въпреки регистрираните фалити на фирми през миналата година.

Като най-голям ръст има в секторите, които се развиват най-добре в условията на криза. В търсенето на по-изгодни оферти през последните месеци рязко расте търговията по интернет. В резултат касовите апарати в обектите за предоставяне на пощенски и куриерски услуги са нараснали със 140% за година и през декември те вече са 5775 броя.

Магазини за дрехи втора ръка никнат като гъби

в. Стандарт

Магазините за дрехи втора ръка се увеличават с 16,5% до 1931 броя през 2013 г., което отразява свитите доходи на населението. Сериозен годишен ръст от 15,5% има и при обектите за предоставяне на финансови услуги, които вече достигат 1012 броя. Тук влизат офисите за даване на бързи заеми и събиране на просрочени кредити. Бързите заеми станаха особено популярни напоследък като вариант за закърпване на семейния бюджет. Сериозен ръст от 17% има и при стадиони, спортни зали, спортни площадки, басейни и други обекти за физическа култура и спорт, които достигат общо 1425.

БДЖ стопи дългове за 102 млн. лева

в. Стандарт

София "Холдинг БДЖ" стопи дълговете си със 102 млн. лв., съобщиха от транспортното министерство. Към 30 декември 2013 г. задълженията на железопътния превозвач са били малко над 624 млн. лв., Това е със 102 млн. по-малко от края на 2012 година. Само от края на април, месец преди идването на власт на кабинета "Орешарски", дълговете на холдинга намаляха с 85 млн. лв. В сумата на погасените задължения от 102 млн. лв. е включена и операция по размяната на дълг срещу собственост, уточниха финансови експерти.

Първото заседание на работната група от финансисти на "Холдинг БДЖ" и кредиторите приключи в средата на декември в Германия. Това обясни пред "Стандарт" транспортният министър Данаил Папазов. От няколкото варианта за погасяване на задълженията на "Холдинг БДЖ", които бяха обсъждани от началото на преговорите, се стигна до два, по които вече се работи, коментира Папазов.

46 врачки издават касови бележки

в. Стандарт

46 гадателки и ясновидки са се вързали дистанционно с НАП и отчитат с касови апарати доходите си, сочат данните на приходната агенция за декември. Като през изминалата 2013 г. броят им варира между 42 и 47 през различните месеци.
Броят на кина, театри и концертни зали бележи сериозен ръст от над 19% и достига 355 в цялата страна. Явно в условията на криза хората все по-често търсят различни развлечения, макар и да не са готови да отделят сериозна сума за целта.

В другата развлекателна група, където влизат циркове, панаири, увеселителни паркове, ботанически градини и зоопаркове, също има ръст - с над 13% до 231 броя. Дори в броя на библиотеките, музеите и галерии е отчетено увеличение с 10% до 436 броя. Добре през изминалата година се развиват и обектите за залагания и хазарт, които нарастват с 8% до 661 броя. В същото време обаче погребалните агенции (564 броя, +7,8%) значително изпреварват сватбените магазини (156 броя, +2,6%).

Показваме родни мебели на панаир в Кьолн

в. Новинар

12 български фирми от мебелния бранш ще участват на престижния Международен панаир за мебели и обзавеждане IMM Cologne // LivingInteriors 2014. Мероприятието ще се проведе от 13 до 19 януари в изложбения център KoelnMesse в германския град Кьолн. Българското участие се организира от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), в изпълнение на проект за насърчаване на експорта, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма „Конкурентоспособност“ 2007 – 2013".

Енергийният холдинг търси 5 банки за парите си

в. Сега

Месец след като изтече крайният срок, в който дружествата с преобладаващо държавно участие трябваше да са разпределили парите си в поне 4 банки, Българският енергиен холдинг (БЕХ) обяви конкурс за избор на пет кредитни институции, с които да работи през следващата година. Това става ясно от обява на сайта на компанията. Крайният срок за участие в конкурса е 24 януари. Ако не се наберат достатъчно оферти, процедурата ще бъде прекратена и обявена наново.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още