IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 22 януари

08:01 | 22.01.14 г.
Преглед на печата за 22 януари

България и Естония: Равен старт, две обиколки разлика на финала

в. Капитал Daily

Когато има визия накъде да върви една държава и тя се следва от политиците, независимо коя партия е на власт, нещата се получават. А предпоставките за просперитет са силни и работещи институции, прозрачна власт и добро образование.

Това накратко е формулата на успеха, която превръща Естония от "малка, мрачна, назадничава бивша съветска република" в пример за останалите държави от бившия социалистически блок. Историята на естонския преход беше разказана от президента на балтийската държава Тоомас Илвес по време на организираната от "Капитал" и КРИБ осмата годишна среща на бизнеса с правителството.

Приключиха проучване на "Хан Аспарух"

в. Стандарт

Сеизмичните проучвания на блок "Хан Аспарух" в дълбоката част на Черно море са приключили на 16 януари, съобщиха от компанията OMV, която в консорциум с "Repsol" и "Total" изследва най-голямото ни потенциално газово находище.
Дейностите са продължили 210 дни, като освен 3D сеизмични изследвания на площ от 7740 кв. км, е било направено и 2D изследване на полоса от 3000 км.

"Събраните данни ще помогнат на нас и партньорите ни да определим местонахожденията на двата проучвателни сондажа, които трябва да се проведат през 2015 и 2016 г.", заявява Ян Хуискес от Изпълнителния съвет на OMV. Той допълва, че въпросните дейности ще дадат информация за потенциала и количеството на залежите на газ в блок "Хан Аспарух".

Трима искат лиценз за е-хазарт, 5 на опашката

в. Стандарт

Още три компании са поискали лиценз за организиране на онлайн хазарт на територията на България, а други 5-6 са отправили запитвания за условията за това, потвърдиха за "Стандарт" от Държавната комисия по хазарта (ДКХ).
Компаниите, подали документи за лиценз, са betfair.com (залози върху спортни състезания), pokerstars.com (онлайн казино) и "Еврофутбол България" (спортни събития). Засега единствените лицензирани организатори на интернет хазарт у нас са efbet.com и Български спортен тотализатор.

ДКХ с помощта на съда блокира достъпа до сайтовете за залози без лиценз, като ги вкарва в "черен списък". Въпреки това нямаше желаещи да вземат лиценз и да плащат действащия през 2013 г. данък от 15% върху приходите от залози. Затова облагането на онлайн хазарта беше заменено от еднократна такса от 100 хил. лв. и такса от 20% върху разликата между събраните залози и изплатените печалби.

Драгомир Стойнев поиска облекчени правила за търговете на енергийните фирми

в. Сега

Държавните енергийни дружества трябва да провеждат търговете за обществени поръчки при облекчени условия. Това е една от препоръките в доклада на икономическия министър Драгомир Стойнев за състоянието на сектора. Сегашният закон е критикуван задочно от експертите на министъра, които настояват за съкратени срокове при избора на изпълнители, тъй като сегашните правила се отразявали пряко на безопасността и безаварийната работа на фирмите. Затова фирми като АЕЦ "Козлодуй", НЕК, "Марица-изток 2" трябвало да избират фирми при облекчени условия в сроковете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още