IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Iberdrola Igenieria няма да носи отговорност при авария в АЕЦ Козлодуй

Правителството ще даде гаранции на консорциума за защита от искове от трети страни при ядрен инцидент

12:26 | 22.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Iberdrola Igenieria няма да носи отговорност при авария в АЕЦ Козлодуй

По време на днешното си заседание министрите одобриха проекта на Споразумение за обезщетяване между правителството на България и консорциум Iberdrola Ingenieria y Construccion - Belgoprocess като основа за водене на преговори, съобщава правителствената пресслужба. 

Консорциумът извършва строителни работи в АЕЦ „Козлодуй”. Документът дава гаранции, че компанията  ще бъде обезщетена и няма да й се предявяват искове във връзка с претенции на трети държави, в случай на ядрена авария на площадката на централата.

Мандат да води преговори и да подпише споразумението получи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. 

Уредбата на гражданската отговорност за ядрена вреда са описани във Виенска конвенция за гражданска отговорност за ядрена вреда, ратифицирана от България, както и в Закона за безопасно използване на ядрената енергия.

Според тях отговорен за вредите от ядрена авария е експлоатиращият ядрената инсталация, т.е държавното дружество АЕЦ „Козлодуй” ЕАД. 

От 2002 г. дружеството ежегодно сключва договор за застраховка „Обща гражданска отговорност за ядрена вреда” и в случай на ядрен инцидент изплащането на обезщетения ще се покрива от договора за застраховката.

Възможността за сключване на Споразумение за обезщетяване е предвидена от Рамковото споразумение между България и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) относно дейностите на Международния фонд „Козлодуй“ за подпомагане извеждането от експлоатация на ядрени мощности в страната ни.

Съгласно разпоредбите му България трябва да осигури при поискване на изпълнителите, консултантите и доставчиците на стоки, работи или услуги, финансирани чрез субсидиите, обезщетения по формата на споразумението, включително за дейностите, свързани с осъществяването на проектите, съоръженията по тях и с АЕЦ „Козлодуй”.

Консорциумът Iberdrola Ingenieria y Construccion - Belgoprocess извършва строителни дейности на площадката на АЕЦ във връзка с рамковото споразумение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още