IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министър Андреева ще съди Десислава Атанасова за клевета

Нито една обществена поръчка не е правена на тъмно, заяви министърът

17:48 | 05.02.14 г. 4
Министър Андреева ще съди Десислава Атанасова за клевета

Министърът на здравеопазването Таня Андреева ще заведе съдебно дело за клевета срещу предшественичката си Десислава Атанасова от ГЕРБ  по повод на нейните твърдения за обявена обществена поръчка на тъмно. Андреева заяви това свое намерение на специална пресконференция.

Бившият здравен министър, сега депутат – Десислава Атанасова, съобщи днес, че в края на миналата година е пусната обществена поръчка от МЗ на стойност 6,5 млн. лева за интегрирана система за спешната помощ. Такава обаче вече била изградена. По нейни думи дори в здравната стратегия, приета от правителството на Пламен Орешарски, е записано, че има такава работеща система.

Настоящият здравен министър уточни, че обществената поръчка е с предмет "Осигуряване на комуникационна свързаност, поддръжка на информационно-комуникационните системи и системата за проследяване, оперативен контрол и управление на автопарка от реанимобили на Спешната медицинска помощ в Република България".

"Обществената поръчка е само за поддръжка, а не за изграждане на системата, както твърди Атанасова", допълни Андреева.

Настоящият министър обясни хронологията на събитията - на 29 май 2013 год., датата, в която встъпиха в длъжност новите министри, е изтекъл договорът с фирмата, поддържаща системата - "Телелинк". След запитване до Агенцията по обществени поръчки е изяснено, че не може да се подпише анекс към съществуващия договор, а трябва да се обяви нова обществена поръчка. Тя е обявена на 21 декември, като срокът за подаване на заявленията за участие е бил до 31 януари 2014 г.

"Тази процедура не е приключила. Няма класиран кандидат. Не разбирам как така тази обществена поръчка е направена за някой определен, тъй като този определен все още не е определен практически. От всички кандидати, купили документи, не са направени възражения по поръчката. Договорът за поддръжка е изтекъл на 29 май 2013 година, а другите системи са останали без абонаментна поддръжка", обясни Андреева.

Според нея, ако се говори за поръчки на тъмно, изтеклият през май договор е бил сключен от Десислава Атанасова без обявяване на обществена поръчка, като директно се е договорила с фирмата, за което е платила 1,5 млн. лв. от бюджета на здравеопазването.

"Фирмата е „Телелинк”, участвала е в изграждането на телефон 112. Нямам забележки за фирмата, защото поддръжката е осъществявана, както трябва. Имам забележка за това, че е сключен договор без обществена поръчка. Това аз наричам на тъмно”, категорична е д-р Андреева.

„Не зная по какви факти Атанасова съди, че обществената поръчка сега е направена за някого, защото не е гледала документацията. Днес тя беше неспокойна след повдигнатите въпроси от Комисията по корупция за злоупотреби за пари, давани на определени фирми за строително-монтажни дейности. Напоследък сме свидетели на такива реакции. Очевидно ГЕРБ губят своите нерви”, каза министърът.

Андреева гарантира, че от началото на мандата няма нито една обществена поръчка, направена на тъмно, извън регламентираните изисквания и правила и в която да са прокарани лобистки интереси.  Тя е категорична, че  няма да позволи да се спекулира с името й, "да си избърсва някой ръцете с него".

„Който може да докаже обратното, съм готова да седна с него на една маса. Готова съм дори и в съда да покажа документите, с които разполагам”, обясни Андреева.
Тя допълни, че не е професионален политик, но разбира амбициите за политическо утвърждаване на едни или други политици.

"Смятам, че е грозно политика да се прави с лъжи и опетняване на името на едни или други хора. Смятам, че никаква цена – политическа или друга, не си заслужава, за да бъде хвърлено петно върху работата на Министерството на здравеопазването“, допълни здравният министър.

Още здравни новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
kaka_fire
преди 10 години
"Коефициентът за детска смъртност (брой умрелидеца на възраст до 1 година на 1 000 живородени деца) през2012 г. е 7.8 и е с 0.7 по-нисък от този през 2011 година.Достигнатото равнище на детска смъртност през послед-ните няколко години е най-ниското в демографското раз-витие на страната, но продължава да е по-високо от това вевропейските държави." - данни от НСИ. Бебета умират на ден два в цял свят, за съжаление, има едно явление СВДС (синдром на внезапна детска смъртност), не всичко в БГ е лекарска грешка. Колкото за ваксините, които се слагат на децата, повечето са на GlaxoSmithKline (лично наблюдение от ваксините на детето ми). Не са ваксните проблема на БГ здравеопазване, стига вече с тези глупости. Доказан метод за превенция на куп смъртоносни болести. Спрете да ги слагате и тогава ще видите що е то детска смъртност. И не аз съм ти писала "-", ама да си призная не разбирам какво се опитваш да кажеш, ще ми бъде интересно да разбера каква е връзката със статията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Може ли който ми е писал минус на лични да ми отговори на въпросите, които задавам?Явно знае отговора им!Предварително благодаря!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Може ли госпожа Андреева и който и да е министър след нея, да назначи една проверка, колко бебета умират на ден два след раждането си?!Може ли да отговори на въпроса за тоя бум на инвитро на младите жени у нас?Може ли да отговори, кой внася и кой е производител на ваксините за българските деца?Може ли някой от здравното министерство да направи връзка между бума на рака у нас и урановите бомби, които американците хвърлиха в Сърбия, благодарение на коридора, който им даде Соломон Паси?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Ха така, на това му се вика политика!Съдете се, хванете се за косите, сбийте се, давайте народни пари на съдиите!Или може би госпожата ще плаща от джоба си ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още