IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВЕИ-централите ще плащат такса за достъп само за преносната мрежа

Производителите обаче няма да плащат такса за достъп до мрежата на ЕРП-тата, гласи ново предложение на ДКЕВР

12:20 | 06.02.14 г.
ВЕИ-централите ще плащат такса за достъп само за преносната мрежа

Постоянна цена за достъп до преносната мрежа ще бъде събирана от производителите на енергия от възобновяеми енергийни източници, но само за фотоволтаичните и вятърните централи. Размерът й ще беде 2,45 лева за мегаватчас.

Това е записано в доклад на работната група към Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), разгледан на открито заседание на регулатора.

Текстовете предвиждат такса за достъп до електроразпределителната мрежа да няма, но пък електроразпределителните дружества да събират таксата, която всъщност ще отива в бюджета на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

Представителите на трите ЕРП-та остро възразиха срещу това положение по време на днешната дискусия, пише БТА. Според тях администрирането на цената за достъп ще увеличава разходите им. Еленко Божков от ДКЕВР коментира, че забележката е основателна и регулаторът трябва да обмисли как да бъдат отчитани подобни разходи.

Окончателно решение относно новата цена за достъп на ВЕИ-централите ще бъде взето по време на закрито заседание на комисията. То ще се проведе най-късно до 14 февруари, стана ясно още по време на заседанието.

Тогава ще бъде взето и решение как ще бъдат връщани сумите на производителите на електричество от възобновяеми източници, които бяха събирани от временната такса, отменена от Върховния административен съд. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още