IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пациенти ще сезират ЕК за ограничен достъп до лекарства

В писмо до комисията пациентски организации критикуват мерките на кабинета за оптимизиране на здравната система

17:08 | 07.02.14 г.
Пациенти ще сезират ЕК за ограничен достъп до лекарства

Пациентски организации ще сезират Европейската комисия за ограничен достъп на българите до лекарства и адекватни медицински грижи. От организацията смятат, че мерките на здравното министерство и Националната здравноосигурителна каса само засилват проблема, а не го решават, съобщи TV7.

Националната пациентска организация и федерация "Български пациентски форум" в писмо до Европейската комисия алармират за кризисната ситуация, в която се намира здравеопазването у нас.

Вече са изпратени писма до еврокомисаря Кристалина Георгиева и до български евродепутати, като в тях се търси подкрепа за среща с еврокомисаря по здравеопазването.

Според председателя на Националната пациентска организация Станимир Хасърджиев в Брюксел не се подава вярна информация относно здравеопазването в България, пише БТА.

В писмото се посочва, че най-бедните граждани на Европейския съюз, каквито са българите, плащат най-много за здравеопазване. Акцентира се, че за здравеопазване България отделя най-ниския процент от БВП в Европа – между 3,8 и 4%. Отбелязва се, че при здравна вноска от 8%, държавата плаща едва 4% за големи групи от населението и по този начин едва 1,5 млн. души осигуряват всички останали граждани.

Посочва се, че липсата на реформи е една от основните причини за липсата на доверие на българите към здравната система, а резултатът е близо 2 млн. души, които не са здравноосигурени.

По отношение на спешната помощ се посочва, че заплатите на лекарите, които работят в системата са в размер на 300 евро месечно при 12 часови смени.

Като сериозен проблем е посочен, че ДДС за лекарствата у нас е 20%, като за сравнение в повечето страни в Европа ставката е под 10%.

Атакуват се и краткосрочните мерки за оптимизиране на здравната система, предложени наскоро от кабинета. Съгласно тези мерки българските граждани ще имат достъп до нови лекарствени средства, заплащани от държавния бюджет веднъж на 2 или 3 години, т.е. поне 5 или 6 години след останалите страни от ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още