fallback

Върви се към регулация на дейността на търговските вериги

Съмнителни схеми в работата на глобалните компании видя премиерът Пламен Орешарски

11:55 | 11.02.14 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Възможно е скоро в националното законодателство да има регулации, засягащи търговските вериги. Това стана ясно на националния форум „Правителство-Бизнес“. От страна на компаниите беше поставен въпросът какви са плановете на правителството – ще има ли регулации по отношение на търговските вериги и отношенията с доставчиците им.

"Търговските вериги имаха и имат сериозен принос към модернизацията на търговията и индиректно към развитието на бизнеса. Има обаче явления, които ни смущават като нееднакво третиране на местни доставчици и чужди вносители", каза премиерът Пламен Орешарски. 

„Трудно мога да си отговоря защо глобални вериги купуват вносни стоки през еднолични български търговци. Силно ми намирисва на отклоняване на ДДС. Това е масова практика. Ако мислите, че като намаляваме на административните тежести ще търпим практики като неплащане на ДДС, това просто няма да стане, въпреки влиянието на тези вериги в глобален аспект“, заяви премиерът.

Ще бъдем безкомпромисни, не виждам какво е мястото на едноличния търговец между две мултинационални компании. Ако можете да ми обясните, ще ревизирам негативното си мнение, допълни Орешарски.

Вицепремиерът Даниела Бобева попита защо големите мултинационални търговски вериги никога не представят в Агенцията по вписванията годишните си отчети.

В ЕС само 8 държави нямат законодателства по отношение на нелоялните търговски практики. Защо, след като търговските вериги идват от държави с такива закони, сега по всякакъв начин се противопоставят на евентуални регулации, попита още Бобева.

Ние като правителство сме длъжни, в съответствие с намеренията на ЕК, да инициираме законодателна инициатива, каза вицепремиерът и съобщи, че вече е подготвен законопроект за сектора, който ще бъде обсъден с представителите на бизнеса.

Взаимствани са практиките на някои европейски страни и се въвежда механизъм за лоялни търговски практики, допълни Бобева. Според нея няма причина търговските вериги да се притесняват от бъдещата регулация.  

Тук можете да следите какво се случва по време на срещата на правителството и бизнеса

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:36 | 14.09.22 г.
fallback