IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Найденов: Отбраната не е само сектор, който гълта средства от бюджета

Ще има специален режим за обществените поръчки в сектора на отбраната, обеща вицепремиерът Даниела Бобева

14:04 | 11.02.14 г.
Найденов: Отбраната не е само сектор, който гълта средства от бюджета

На отбраната не трябва да се гледа само като на сектор, който генерира бюджетни разходи или консумира средства, категоричен беше ресорният министър Ангел Найденов на Националния форум "Правителство – Бизнес. Рестарт на икономиката".

По думите му голяма част от годишния бюджет на ведомството от около 1 млрд. лева практически се връща в икономиката под формата на разходи за текуща издръжка, потребление на стоки и услуги, стимулиране на вътрешния пазар и др.

Найденов заяви, че с фирми от българската отбранителна индустрия са сключени договори за 7,2 млн. лева за доставки и услуги само за второто полугодие на 2013 година. Докато на практика отношенията на министерството с предприятията от българската отбранителна индустрия за предишните четири години са били сведени до нула.

"Има един-единствен договор от 2009 година между Министерството на отбраната и ВМЗ-Сопот на стойност 6 000 лева", изтъкна министърът.

Министерството е и един от най-големите работодатели на частни охранителни фирми, за които отделя между 11 и 14 млн. лева на година, изтъкна Найденов. Освен това средногодишно използва 40 млн. лева за горива и отделя 35 млн. лева през Военно-медицинска академия (ВМА) за лекарства и консумативи.

Министърът съобщи, че предстоят нови процедури по Закона за обществените поръчки на стойност 30 млн. лева. По думите му възможност за българските производители в отбранителната индустрия е индивидуалната екипировка на войниците и окомплектоването на личния състав с облекло и снаряжение.

Министърът също смята, че трябва да бъдат облекчени процедурите по Закона за обществените поръчки и за обжалване и произнасяне на компетентни органи за тръжни процедури, за да се стимулира бизнесът.

Вицепремиерът Даниела Бобева добави, че се върви към секторни обществени поръчки и по отношение на специалната продукция, каквато е и тази от сектора на отбраната, ще има специален режим. Найденов увери, че се полагат усилия, когато се договаря доставката на въоръжение и техника отвън, да се договарят и условия за реинвестиране и сътрудничество с българските компании.

В подкрепа на българския бизнес е и популяризирането на българските изделия от сектора отбрана и сигурност в чужбина, за което по указание на министъра вече работели и българските военни аташета.

Найденов съобщи още, че в района на летищните писти в Горна Оряховица и Чешнегирово се подготвят за продажба около 500 декара земеделски земи.

Той обаче беше категоричен, че не може въоръжените сили да се използват в помощ на селското стопанство.

Министърът обясни, че 94 модулни формирования участват целогодишно в помощ при снеговалеж, пожари, наводнения, търсене и издирване на загубени хора. Това е достатъчно като отговорност на въоръжените сили по отношение на подкрепата в мирно време, категоричен е той.

Какво се случи досега на срещата между правителството и бизнеса можете да проследите тук

Още новини от България ще намерите в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още