fallback

Средната заплата се е повишила с 3,1% през 2013 г.

Броят на наетите намалява с 2,5% на тримесечна и с 0,6% на годишна база до 2,21 млн. души през последната четвърт на миналата година

12:08 | 12.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

828 лв. е средната брутна месечна работна заплата в България за четвъртото тримесечие на 2013 г. Повишението е с 4,7% на тримесечна база и с 3,1% спрямо същия период на 2012 г. Предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ) показаха още, че средната брутна заплата за месец октомври е била 820 лв., за ноември - 818 лв., а за декември - 846 лв.

Най-високо средно месечно трудово възнаграждение през четвъртото тримесечие на 2013 г. са получили наетите лица по трудово и служебно правоотношение в сферите на „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти, далекосъобщения” - 1 846 лв. Наетите в секторите „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” са получавали средно 1 522 лв. през последното тримесечие на миналата година. Средната заплата на работещите в сферата на „Финансовите и застрахователни дейности” е била 1 517 лв.

За периода отново най-ниско платени са били наетите в хотелиерството и ресторантьорството. Изчисленията на НСИ показват, че заетите там са получили средно 546 лв. Следват ги работещите в сферата на „Административните и спомагателни дейности” със заплата от 554 лв.

Според данните на НСИ ръстът на измерителя на средното трудово възнаграждение за последното тримесечие се дължи на повишението на месечната работна заплата в секторите „Образование” - с 14,7%, „Култура, спорт и развлечения” - с 8,7 на сто, и „Хуманно здравеопазване и социална работа” - с 6,8%.

На годишна база повишението отново се дължи най-вече на нарастването на брутната заплата в същите сектори. Данните на НСИ показват, че прирастът на средната заплата в „Селско, горско и рибно стопанство” е с 10,4%, „Образование” - с 9 на сто и „Хуманно здравеопазване и социална работа” - с 5,7%.

За една година средната месечна работна заплата в публичния сектор нараства с 6,1%, а в частния сектор - с 2 на сто.

Ръстът на средната работна заплата обаче може да се дължи на намаляването на заетите, т.е., респективно - на покачването на безработицата (която засяга повече нискоквалифицираните работници с ниски заплати), а не само на номиналното покачване на трудовото възнаграждение в различните сектори - тенденция, която наблюдаваме през последните години.

Наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на декември 2013 г. намаляват с 57,1 хил., или с 2,5% спрямо края на септември 2013 г., като достигат 2,21 млн души. Спрямо последното тримесечие на 2012 г. понижението е от 0,6%.

По последни данни, изнесени от Евростат, през декември безработицата в България се е увеличила до 13,1%. Процентът продължава да е над средния за Европейския съюз и еврозоната.

Спрямо края на третото тримесечие на 2013 г. най-голямо намаление на наетите лица се наблюдава в секторите „Хотелиерство и ресторантьорство” - с 20%, „Селско, горско и рибно стопанство” - с 9,4%, и „Култура, спорт и развлечения” - със 7,4%, сочат още данните на статистиката. Традиционно високият процент на спад на наетите в хотелиерството и  ресторантьорството се обяснява с края на летния туристически сезон, т.е. промените са сезонни и  до известна степен зависят от началото и края на зимния и летния сезон. Секторът обаче отбеляза спад и през третото тримесечие.

На годишна база най-голямо е намалението на наетите в преработващата промишленост (-8,5 хил.), административни и спомагателни дейности (-4,5 хил., или с 3,6%) и хотелиерство и ресторантьорство (-4,1 хил., или с 4,1%). В абсолютно изражение намалението е най-значително в икономическите дейности „Операции с недвижими имоти” - с 4,2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:35 | 11.09.22 г.
fallback