IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адемов предлага създаване на Национален съвет по демографска политика към МС

Негативните тенденции ще създават проблеми на всяко следващо правителство, смята министърът

15:33 | 12.02.14 г. 1
Адемов предлага създаване на Национален съвет по демографска политика към МС

Министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов предлага създаването на Национален съвет по демографска политика към МС на ниво заместник-министри с цел подобряване на координацията между министерствата по демографската политика.

Министърът посочи, че в периода 1989-2006 година тя е изцяло загърбена, а стратегиите за нея имат печален ефект. Той цитира изводи от доклад, представен пред Министерския съвет, според който демографският срив е проблем на Европа. Но там населението застарява, без да намалява, а у нас са налице и двете тенденции – за 2012 година над 65 години са 1,4 милиона българи. Раждаемостта у нас е 9.5‰ при 10.4‰ средно в ЕС, посочи министърът.

Адемов заяви, че данните са повод за изключително сериозна обществена дискусия, на база на която да се предприемат мерки. Той изтъкна, че заради намаляването на населението в трудоспособна възраст и застаряването натискът върху публичните финанси ще бъде изключително сериозен в следващите години.

Ражданията в последните 23 години у нас не компенсират смъртността. Населението намалява трайно, негативните демографски тенденции вече са трудно обратими, сочи докладът. За 10 години с близо 300 000 по-малко са българките във фертилна възраст. За 20 години момичетата на възраст 0-14 години намаляват с близо половин милион. Общата смъртност през 2012 година е 15‰ - починали са 109 281 българи. 9.6‰ е този показател за ЕС.

Броят на починалите е по-голям от броя на родените с около 40 000, един средно голям областен град се заличава от територията на България само по индикаторите раждаемост – смъртност, посочи министърът.

Данните показват, че детската смъртност намалява през годините. През 2012 година са починали 536 бебета на възраст до 1 година. Коефициентът на детска смъртност е 7.8‰ при 17.5‰ пред 1997 година. В ЕС този показател е 3.9‰. За 2012 година броят на абортите по желание у нас е около 40% от ражданията, които са около 60 000.

Миграцията и емиграцията също са високи, отбелязва Адемов. Жените, които емигрират са с 10% повече от мъжете. Близо половината от заминаващите да работят и живеят в чужбина жени са на възраст 20-39 години. Трайна е тенденцията на застаряване на населението, на намаляване на работната сила, на обезлюдяване на населени места и дори на цели региони, продължи Адемов с тревожните данни.

Социалният министър изтъкна, че е важно негативните тенденции да бъдат спрени, защото проблемите пред всяко следващо правителство ще бъдат изключително сериозни. Адемов обаче е категоричен, че финансовото подпомагане е само един инструмент и не най-важният. По думите му видно е, че има бум на раждаемостта в икономически силни години, когато има сигурност, доходи и работни места.

Друго предложение към кабинета е да възложи на министъра да организира разработването на методика, която да оцени въздействието на нормативните актове на МС върху елементи на демографската политика като раждаемост, смъртност, миграция и т.н.

Министърът съобщи, че в края на отоплителния сезон най-бедните българи ще получат еднократна помощ, но все още не е ясно в какъв размер. Опитваме се да направим най-добрия подход от гледна точка на диференциране на контингента, който трябва да бъде подпомогнат - хора, които имат ниски доходи.

Политиката по семейното подоходно облагане е предвидена за втората половина на мандата на правителството. Това потвърди след заседанието на кабинета социалният министър Хасан Адемов. На този етап дискусия по този въпрос не се води.

Очакваме през втората половина на мандата да я актуализираме, каза той и обясни, че са необходими 950 млн. лева, за да получават всички семейства месечни помощи за деца, ако няма подоходен критерий.

„За това обаче липсват финансови средства. Сегашните пари, които се отделят за бюджета на социалното министерство за всички политики, са 1,1 млрд. лева“, напомни министърът.

По думите му обществото е изключително чувствително, че една етническа група получава тези помощи. Министърът смята, че макар и не безспорна, мярката за стимулиране на двудетния модел, чрез увеличаване на парите за второ дете, е в правилната посока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Tony
преди 10 години
Правителството го е страх хората да не избягат, защото няма да могат да хранят Мафията! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още