IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5% ще бъде преференциалният праг за европейските избори

Уседналостта за местните избори остава шест месеца, а за европейските ще бъде три месеца, решиха депутатите на среднощно заседание

09:18 | 21.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
5% ще бъде преференциалният праг за европейските избори

До късно снощи продължи заседанието на Народното събрание, но все пак не бяха приети всички текстове на Изборния кодекс. Работата продължава и днес, от 9 часа.

През нощта беше одобрено предложението на ГЕРБ за праг за праференциален вот от 5%, вместо първоначалното предложение на БСП от 7 на сто, съобщи Нова телевизия. Окончателно отпадна обаче мажоритарният вот в новите изборни правила, дори и за депутати във Велико народно събрание.

Остава и правилото за уседналост - на изборите за европейски парламент право на глас ще имат само български граждани, които през последните 3 месеца са живели в България или друга държава членка на ЕС. Уседналостта за местните избори остава шест месеца.

Депутатите не приеха предложението на Павел Шопов от "Атака" право да бъдат избирани и да избират да имат лица, живели през последните 24 месеца в страната, пише Dnes.bg . Този дълъг срок противоречи на Конституцията, коментира зам.-председателят на парламента Мая Манолова.

Право да бъдат избирани за общински съветници и кметове ще имат българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода и са живели в съответното населено място най-малко през последните 6 месеца.

Право да бъде избиран за общински съветник има и всеки гражданин на държава-член на Европейския съюз, който не е български гражданин, навършил е 18 години към изборния ден включително, не е поставен под запрещение, не изтърпява наказание лишаване от свобода, има статут на продължително или постоянно пребиваващ в България, живял е най-малко през последните 6 месеца в съответното населено място и не е лишен от правото да бъде избиран в държавата-членка, на която е гражданин.

Всеки гражданин на държава-член на Европейския съюз, който не е български гражданин, може да избира общински съветници и кметове, ако е навършил 18 години към изборния ден включително, не е поставен под запрещение, не изтърпява наказание лишаване от свобода, има статут на продължително или постоянно пребиваващ в България, живял е най-малко през последните 6 месеца в съответното населено място и не е лишен от правото да избира в държавата-членка, на която е гражданин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още