IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Споразумението с Турция за товарните превози ще бъде обсъдено със сектора

Ще искаме 5-6 хил. допълнителни разрешителни за превози от и за трети страни, каза транспортният министър Данаил Папазов

13:21 | 21.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Споразумението с Турция за товарните превози ще бъде обсъдено със сектора

Новото споразумение между България и Турция за превозвачите няма да бъде подписано, преди да бъде широко обсъдено с бранша и в парламентарната транспортна комисия. В това увери транспортният министър Данаил Папазов, цитиран от "Фокус". Транспортните министри на двете страни ще обсъждат новата спогодба 4 март.

Припомняме, че напрежението между България и Турция по отношение на превозвачите ескалира в началото на месеца. Турската страна обяви за невалидни всички еднократни разрешителни за товарни превози между двете страни. Като причина за предприемане на тези действия беше изтъкнато, че България е трябвало да предостави 125 хил. транзитни разрешителни за тази година на техните превозвачи, но са предоставени едва 15 хил. Турция спря да пропуска български камиони през границата. България отвърна със същото.

В резултат се образуваха километрични опашки от камиони от двете страни на границата. През май миналата година също имаше блокади с тежкотоварни автомобили.

След дълги и тежки преговори във вторник (18 февруари) транспортните министри на България и Турция се споразумяха да подготвят нова спогодба за превозвачите. От Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ) заявиха, че не са запознати с конкретните договорени параментри с Турция.

Папазов обясни, че условието, за да бъде подписано новото споразумение, е България да получи значително увеличение на разрешителните за превози от и за трета страна - с около 5000-6000 броя.  Това е едно от исканията, от които българската страна няма да отстъпи при преговорите, заяви транспортният министър.

Двете страни са се договорили данните за разрешителните да се вкарват с четец в електронни системи, поддържани и от България, и от Турция, за да не се допускат грешки.

 

 

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още